Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

PAS "schimbă jocul" în privința organizării alegerilor prezidențiale și a referendumului

27 dec. 2023,, 17:20   Politică
3572 2

În ciuda poziției Comisiei Electorale Centrale, care a declarat că organizarea unui referendum republican în aceeași zi cu alegerile prezidențiale nu este posibilă, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Veronica Roșca, a înregistrat un amendament la Codul Electoral, pe 26 decembrie, care vine să modifice legislația, anunță Noi.md

Astfel, se propune următoarea modificare: "Referendumul republican nu poate avea loc cu 60 de zile inainte și nici cu 60 de zile după ziua desfășurării alegerilor parlamentare, prezidenliale și locale generale, decît dacă se desfășoară în aceeași zi. În aceeași zi nu pot avea loc două referendumuri republicane"

Roșca argumentează că această schimbare ar reduce cheltuielile electorale, eficientizînd utilizarea resurselor și crescînd participarea alegătorilor. Ea face referire la practici similare din alte state și la deciziile Curții Constituționale, care au confirmat validitatea acestor practici în trecut.

În plus, amendamentul propune și modificarea termenului legal pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale, extinzîndu-l de la 60 la 90 de zile înainte de expirarea mandatului actual al președintelui.

"(1) Data alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova se stabilește prin hotărîre a Parlamentului, cu cel puțin 90 de zile înainte de ziua alegerilor. (2) Alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova se organizează cu cel mult 90 de zile înainte de data expirării mandatului Președintelui în funcție, însă nu mai tîrziu de termenul stabilit de art. 90 alin. (4) din Constituție.", scrie în amendament.


Potrivit ei, această modificare este necesară pentru a asigura suficient timp pentru toate procedurile electorale, inclusiv posibilitatea unui al doilea tur de scrutin și validarea mandatului. Această modificare, conform argumentelor sale, nu afectează durata mandatului prezidențial în sine, ci doar perioada de organizare a alegerilor.

7
1
0
1
33

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?