X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Ministerul rus de Externe: Misiunea de menținere a păcii în Transnistria trebuie să continue

27 iul. 2022,, 17:50   Politică
3759 0

Operațiunea de menținere a păcii de pe malul Nistrului, care se desfășoară de treizeci de ani cu participarea Rusiei, trebuie să continue. Rămîne o bază de încredere pentru continuarea dialogului politic dintre părțile în conflict și soluționarea acestuia, a declarat miercuri directorul adjunct al Departamentului Informare și Presă al Ministerului rus de Externe, Ivan Neceaev, într-un briefing, scrie tass.ru.

"Astăzi, atît în Republica Moldova, cît și în Occident, se aud voci că formatul actual al operațiunii de menținere a păcii se presupune a fi depășit și și-a îndeplinit scopul. Sîntem în dezacord categoric cu acest punct de vedere. Misiunea a fost și rămîne o bază de încredere pentru continuarea dialogului politic al părților, dezvoltarea unei soluții viabile și cuprinzătoare a conflictului transnistrean”, a spus el.

Neceaev a remarcat că „provocările armate și, de fapt, atacurile teroriste” care au avut loc în aprilie și mai au arătat că riscurile de securitate rămîn în regiune.

„Poziția Rusiei este neschimbată și constă în faptul că forțele de menținere a păcii trebuie să-și continue misiunea, iar problema reconfigurării operațiunii, schimbării statutului acesteia poate fi pusă atunci cînd se va găsi o formulă de reglementare politică a situației din jurul Transnistriei. Din păcate, aceasta este încă departe”, a conchis diplomatul.

Menționăm că responsabilii din cadrul Biroului Politici de Reintegrare, într-un comentariu pentru Noi.md, au menționat că Acordul cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat la 21 iulie 1992, a contribuit la acea etapă, la stoparea fazei active a confruntărilor militare în stînga Nistrului, avînd scopul de a pune bazele revenirii la un proces de soluționare pașnică a conflictului.


Totodată, pe parcursul anilor a devenit evidentă existența unor lacune în aplicarea deplină și conformă a prevederilor stipulate în Acord, iar Republica Moldova accentuează deja de două decenii oportunitatea transformării actualului mecanism de menținere a păcii într-o operațiune civilă multinațională cu mandat internațional.

“În situația regională încordată, o eventuală retragere din acest acord fără a-l putea înlocui cu un alt mecanism mai adaptat noilor realități și sarcini, ar putea spori riscul unor provocări militare și instabilității multidimensionale”, se mai arată în răspunsul Biroului Politici de Reintegrare oferit în exclusivitate pentru Noi.md.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?