Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Starea de urgență ar putea fi prelungită

13 ian. 2023,, 10:30   Politică
2607 2

Guvernul ar putea cere Parlamentului prelungirea stării de urgență în legătură cu persistența riscurilor la adresa securității naționale și securității energetice survenite în contextul războiului din Ucraina, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița pentru Vocea Basarabiei. Premierul a subliniat că Guvernul folosește acest instrument „foarte judicios”.

Solicitată să spună cînd se va termina starea de urgență, Natalia Gavrilița a spus că își dorește „să ajungem să lăsăm să expire această stare de urgență”, precizînd că R.Moldova continuă să se confrunte cu riscuri majore în domeniul securității, transmite deschide.md.

„Cînd se va termina stare de situații excepționale? ” Natalia Gavrilița: „Cînd nu vor mai fi condiții de prelungire a stării de situații excepționale, cînd nu vor mai fi riscuri din cauza războiului, cînd nu vom mai avea riscuri în situația energetică. Îmi doresc să ajungem să lăsăm să expire această stare de urgență”, a spus premierul.

Gavrilița a specificat că în actualele condiții, cînd există riscuri, Guvernul trebuie să intervină de urgență.

„Continuăm să ne confruntăm cu riscuri și în privința războiului și aceste bombardamente care au loc regulat și oricum sîntem într-o situație dificilă pe plan energetic pentru că nu se respectă contractul pe care îl avem cu „Gazprom”. Noi primim mult mai puține resurse cu aproximativ 56% în decembrie decît cantitatea obișnuită. De aceea continuă să existe riscuri care ar necesita intervenția rapidă și urgentă a Guvernului”, a spus Gavrilița.


Premierul a dat asigurări că acest instrument – starea de urgență, este utilizat „judicios, atunci cînd există premise”, deciziile sînt transparente. Premierul a subliniat că atenția autorităților este concentrată pe proiectul de țară – integrarea europeană.

Amintim, că Parlamentul a prelungit cu 60 de zile starea de urgență din 6 decembrie 2022.

0
0
0
1
21

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?