Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Zaharova: "Moscova este interesată să dezvolte legături cu poporul prietenos al Moldovei"

28 iun. 2023,, 13:31   Politică
2719 0

Numărul actual de angajați ai Ambasadei Federației Ruse în Moldova este absolut justificat, Moscova este interesată să dezvolte legături cu poporul republicii.

Despre acest lucru a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, comentînd solicitarea reprezentanților Chișinăului de a reduce prezența diplomatică a Rusiei în țară.

"Partea rusă este interesată de extinderea și consolidarea acestor legături cu poporul moldovenesc prietenos în baza principiilor respectului reciproc și neamestecului în treburile interne. Reieșind din acest fapt, numărul actual de angajați ai Ambasadei Rusiei la Chișinău este absolut justificat", a declarat Zaharova într-un comentariu publicat miercuri.

Ea a adăugat că nu există un acord special între Federația Rusă și Republica Moldova care să reglementeze numărul personalului misiunilor diplomatice ale celor două țări.

"Între timp, Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961, deși acordă statului gazdă anumite drepturi cu privire la numărul de personal al misiunilor diplomatice străine, impune luarea în considerare a "circumstanțelor și condițiilor existente în statul gazdă și a nevoilor acestei reprezentanțe", a adăugat diplomatul.


Potrivit lui Zaharova, Moscova vede cum Chișinăul urmează "calea companiei anti-ruse a Occidentului colectiv", alegînd cursul distrugerii legăturilor moldo-ruse.

"Inițiativa de reducere a personalului ambasadei Rusiei la Chișinău este din aceeași serie. Autorii săi nu pot să nu înțeleagă că în acest caz se vor reduce în mod obiectiv posibilitățile de acordare a asistenței consulare și de altă natură, inclusiv cetățenilor moldoveni, însă ei oricum vor să-și pună cu încăpățînare planurile în aplicare", se spune în comentariu.

"În același timp, oficialii moldoveni dau dovadă de "standarde duble", familiare deja în această problemă. Vorbind despre "paritatea" numărului de angajați ai misiunilor diplomatice, ei au în vedere doar Ambasada Rusiei în Moldova. Problema reducerii personalului misiunilor diplomatice ale țărilor occidentale - România, Marea Britanie sau Statele Unite - nu se pune", a continuat ea.

Potrivit lui Zaharova, o astfel de direcție a Chișinăului, care ignoră opinia propriilor cetățeni care au o atitudine prietenoasă față de Federația Rusă, "provoacă o respingere tot mai mare în rîndul moldovenilor”.

"Facem apel către autoritățile Moldovei să-și asculte în sfîrșit propriii cetățeni și să nu mai întreprindă acțiuni de dragul Occidentului colectiv, ceea ce nu provoacă decît neînțelegere și proteste în rîndul propriului popor", a conchis Zaharova.

20
1
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?