X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4007

Serebrian a discutat cu reprezentantul special al UE pentru reglementarea transnistreană

5 mai. 2023,, 21:30   Politică
2982 0

La 4 și 5 mai, viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian a avut întrevederi de lucru cu reprezentanta specială a Uniunii Europene în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, Dorota Dlouchy-Suliga, aflată în vizită de lucru la Chișinău, însoțită de Ambasadorul Janis Mazeiks, șeful Delegației UE în R. Moldova.

Discuțiile s-au axat pe dinamica curentă a dialogului dintre Chișinău și Tiraspol, problemele curente de pe agendă și pe abordările Chișinăului pe marginea acestora, cu menționarea măsurilor umanitare și de suport pentru a depăși dificultățile înfruntate de locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Vicepremierul a relevat că Chișinăul este interesat de menținerea unei situații regionale calme și stabile, continuarea dialogului constructiv în formatul reuniunilor de lucru ale reprezentanților politici, cu precizarea că o nouă ședință de lucru în acest sens a fost propusă de către Chișinău pentru data de 12 mai curent, precum și pe platforma Comisiei Unificate de Control și a grupurilor de lucru sectoriale întru identificarea soluțiilor de ordin tehnic.

S-a precizat că problema drepturilor omului, libera circulație între maluri, dosarul fermierilor din raionul Dubăsari, buna funcționare a școlilor cu predare în limba de stat, dar și problemele din sfera protecției sociale, sănătății și a ocrotirii mediului ambiant rămîn a fi prioritare pe agenda discuțiilor.

A fost reiterat faptul că rolul UE în procesul de reglementare transnistreană necesită a fi consolidat, în particular, din perspectiva parcurgerii procesului de pre-aderare a Republicii Moldova, a proiectelor implementate privind promovarea măsurilor de încredere și a diversificării formelor de asistență necesare în acest sens.


Viceprim-ministrul Oleg Serebrian a reamintit că obiectivele centrale ale negocierilor constau în promovarea obiectivului de reintegrare a țării, eliminarea barierelor artificiale între cele două maluri și avansarea în procesul de reglementare transnistreană, poziții susținute de UE și de partenerii internaționali ai R. Moldova.

7
3
0
1
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?