Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Care sînt riscurile unui război în Transnistria? Răspunde expertul

5 mai. 2023,, 13:45   Politică
6456 3

Analistul rus Serghei Peresleghin și-a exprimat opinia că riscurile unui conflict armat pe teritoriul republicii nerecunoscute sînt minime.

Potrivit lui, deocamdată este vorba doar de speculații, care se nasc din starea tensionată în care se află acum lumea din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina:

"Există o regulă strategică potrivit căreia țara care deține inițiativa este cea care este interesată de extinderea spațiului de conflict. Acest lucru este clar din orice joc strategic. Problema în cazul conflictului ruso-ucrainean este că ambele părți se consideră probabil mai puternice și mai deținătoare de inițiativă.

Din acest punct de vedere, se poate spune că ambele părți par a fi interesate de extinderea spațiului de conflict. Dar cînd te uiți cu atenție la ceea ce se întîmplă pe linia frontului, uitîndu-te la cifrele de victime, ajungi la concluzia că mai degrabă nu, pentru că, în general, Ucraina decide acum cu bună știință cum să nu piardă imediat. Dar, de asemenea, pentru Rusia, riscurile de extindere a spațiului de conflict sînt extrem de grave și nu este foarte clar ce ar putea să o determine să opteze pentru această extindere. Da, bineînțeles, există întotdeauna speranța de a schimba dramatic situația pe front printr-o lovitură bruscă dintr-o direcție neașteptată, dar mai întîi trebuie redistribuite niște forțe acolo. În contextul monitorizării constante a informațiilor spațiale, nu prea există nicio situație bruscă aici. Din acest punct de vedere, mi-e greu să-mi imaginez că vreuna dintre părți ar opta pentru această expansiune. Este extrem de dezavantajoasă pentru oricare dintre părți.

Văd aici o dorință de a juca pe nervi. Este posibil, dar puțin probabil, să înceapă ostilitățile în Transnistria".


Peresleghin consideră că nici Rusia, nici Ucraina și nici măcar țările vecine nu sînt pregătite să declanșeze ostilități armate la scară mai mare și să extindă teritoriul conflictului:

Perioada pe care o avem acum, care este perioada convențională din anii 20 și 30, ar trebui să fie o perioadă de războaie relativ mici. Sînt războaie pentru resurse, sînt războaie pentru cea mai convenabilă configurație a lumii înainte de evenimente mai grave. În acest moment, nimeni nu este pregătit pentru acest război mai mare.

Europa nu se simte deloc confortabil cu ideea că războiul a intrat într-o etapă pozițională, în care ar putea dura foarte mult timp. De aici și ideea ca Polonia să intre în război cu Belarus sau Moldova să intre în război cu Transnistria - adică să lărgească spațiul de conflict. Ce este rău pentru Europa aici? Este că nervii tuturor sînt la limită, cei care iau decizii responsabile. Se vorbește că Rusia va răspunde imediat la un atac asupra Transnistriei cu arme nucleare. Bineînțeles că nu o va face, dar se vorbește serios despre asta. Acest lucru înseamnă că extinderea spațiului de conflict va fi extrem de greu de oprit. Ei bine, de exemplu, România se implică în conflict. Întrebare: poate Rusia să ofere rapid, dacă este necesar, ajutor Transnistriei? Răspuns: în general, poate. Se vor dovedi trupele românești la fel de capabile de luptă ca cele ucrainene? Nu sînt foarte sigur că România este interesată de acest lucru. Ar fi o implicare a țării într-un război destul de nepopular. Aceeași situație este valabilă și pentru Polonia, de exemplu.

Pe de altă parte, oamenii sînt oameni, iar tensiunea pe care o au de-a lungul anilor, mai ales în ultimul an, îi face în mod natural să greșească și să se teamă. Cînd oamenii sînt foarte tensionați, foarte obosiți, nu mai realizează că ambele părți aflate în război sînt în aceeași poziție ca și ei. Cred că tot ceea ce se spune acum despre Transnistria, precum și despre un posibil conflict al Poloniei cu Belarus și al Germaniei cu Polonia este un ecou al acestei temeri din interiorul statelor majore", a rezumat expertul.

La rîndul său, redacția noi.md își exprimă speranța că nervii conducerii moldovenești sînt suficient de tari și nu vor permite ca Republica Moldova să fie antrenată în războiul din Transnistria sub nici un pretext.

34
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?