Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Referendumul inițiat de Maia Sandu generează dezbateri între guvernare și opoziție

27 feb. 08:00   Politică
2025 0

Nu este clar cine își va asuma un eventual eșec al referendumului, dacă acesta va fi organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

O spune co-președintele Ligii Orașelor și Comunelor (LOC), Alexandru Bujorean, potrivit căruia formațiunea sa susține organizarea plebiscitului, însă atenționează guvernarea că perioada aleasă pentru acest exercițiu este riscantă. De cealaltă parte, deputatul PAS, Ina Coșeru, spune că partidul de guvernare susține inițiativa președintei Maia Sandu, iar referendumul privind aderarea la UE va confirma voința poporului.

Co-președintele LOC, Alexandru Bujorean, spune că formațiunile blocului politic LOC-Platforma DA-Partidul Schimbării-CUB susțin ideea ca poporul să aleagă vectorul de dezvoltare externă a țării. În același timp, politicianul se întreabă de ce acest referendum este legat de alegerile prezidențiale din toamnă și dacă nu este riscantă organizarea celor două exerciții electorale în aceeași zi.


„Eu și colegii mei din blocul politic recent lansat sîntem reprezentanții formațiunilor proeuropene și vom susține acest referendum. Dar avem multe semne de întrebare cu referire la perioada cînd este organizat acest referendum, mai exact la faptul că referendumul este organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Nu este clar de ce n-am avut acest referendum pînă la alegerile prezidențiale? De exemplu, de ce n-a avut loc în timpul alegerilor locale? De ce acest referendum nu este organizat în aceeași zi cu alegerile parlamentare, pentru că și acolo avem nevoie de electorat proeuropean? Nu sîntem împotriva referendumului, dar înțelegem că există riscuri și nu este clar cine-și va asuma eșecul acestui referendum, dacă el va pica? Nu trebuie să uităm că acest referendum nu mobilizează doar electoratul proeuropean, ci și pe cel prorus, care nu doar că va vota pentru un candidat prorus, dar va alege și vectorul extern al țării”, a spus co-președintele Ligii Orașelor și Comunelor, Alexandru Bujorean, în cadrul emisiunii „Территория свободы ”.

Deputatul PAS, Ina Coșeru, spune că un referendum privind aderarea țării la Uniunea Europeană va reflecta obiectiv voința poporului de a deveni parte a familiei europene.

„Președintele Maia Sandu a anunțat că miza Republicii Moldova este eurointegrarea. Populația Republicii Moldova trebuia demult să fie chemată la un astfel de referendum ca să fie susținut procesul eurointegrării. Anul trecut, în decembrie, Consiliul European a adoptat o decizie istorică privind lansarea negocierilor de aderare, iar acest referendum trebuie să confirme voința poporului. Obiectivul lansat de președintele Maia Sandu privind aderarea la UE pînă în 2030 va deveni obiectivul întregii țări, obiectiv susținut la acest referendum”, a spus deputatul PAS, Ina Coșeru.

La 30 ianuarie, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care cer verificarea constituționalității legii care permite organizarea unui referendum republican în aceeași zi cu alegerile parlamentare sau prezidențiale.

7
2
1
3
19

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?