X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Recean: Moldova este interesată de realizarea proiectelor comune cu Bulgaria și Polonia

19 ian. 07:24   Politică
2780 0

Sîntem hotărîți să desfășurăm mai multe proiecte comune cu Bulgaria și Polonia în beneficiul cetățenilor din țările noastre.

Bulgaria și Polonia susțin parcursul european al Republicii Moldova. Mesaje în acest sens a transmis prim-ministrul Dorin Recean după întrevederile pe care le-a avut la Davos cu conducătorii celor două state, transmite IPN.

Premierul Dorin Recean și omologul său din Bulgaria, Nikolai Denkov, au analizat oportunitățile prin care poate fi consolidată relația bilaterală în domeniul economic și cel al educației. Astfel, oficialii și-au exprimat speranța că extensia Universității „Anghel Kînchev” din Ruse va fi deschisă într-un termen cît mai scurt la Taraclia.

„Noua instituție de învățămînt superior va fi atractivă nu doar pentru etnicii bulgari din sudul Republicii Moldova, dar și pentru tinerii din întreaga regiune”, a precizat premierul Dorin Recean, invitîndu-l, cu această ocazie, la Chișinău pe șeful Executivului de la Sofia.

La Davos, premierul Dorin Recean i-a mulțumit președintelui Republicii Polone, Andrzej Duda, pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova, dar și al Ucrainei care protejează eroic pacea și securitatea în regiune. Oficialii au discutat despre relațiile bilaterale dintre cele două țări și despre oportunitățile de consolidare a acestora, în contextul în care 81 de companii cu capital polonez deja investesc în Republica Moldova.

„Ne propunem să dezvoltăm noi legături economice moldo-poloneze. Suntem hotărîți să desfășurăm mai multe proiecte comune în beneficiul cetățenilor din ambele țări”, a transmis șeful Cabinetului de miniștri.

Republica Moldova și Republica Polonă au încheiat 39 de tratate bilaterale. Polonia se află în top 10 parteneri comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial și ocupă locul 14 în clasamentul principalilor investitori străini în țara noastră.

Întrevederile au avut loc în marja reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial, care se desfășoară la Davos, Elveția, unde Dorin Recean conduce delegația Republicii Moldova.

Universitatea Grigore Țamblac din Taraclia devine filială a Universității „Anghel Kînchev” din Ruse, Bulgaria. Un acord în acest sens ar putea fi semnat în timp apropiat.

4
0
0
0
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?