Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

Polițiștii, instruiți să documenteze încălcările privind publicitatea electorală

23 sep. 2023,, 10:15   Politică
2587 0

Șefii inspectoratelor de poliție din raioanele republicii au fost instruiți cu privire la noile reguli privind publicitatea politică și electorală, în contextul modificării legislației electorale și a Regulamentului Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind modul de furnizare, distribuire și difuzare a publicității politice, electorale și a mesajelor de interes public.

În investigația CANICULA ANTEELECTORALĂ DIN CHIȘINĂU, Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) a dezvăluit cum cu aproape trei luni înainte de scrutinul local, candidații desemnați de partide pentru funcția multrîvnită de primar al municipiului Chișinău s-au avîntat în lupta electorală. Actualul primar, Ion Ceban, care aspiră la un nou mandat, uza din plin de resursele admnistrative și își promovează proiectele în instituțiile subordonate, pe facturile emise cetăţenilor sau chiar... în spitale. Imaginea candidatului PAS, Lilian Carp, era parte a campaniei de raportare a rezultatelor formațiunii, la doi ani de guvernare. În același timp, Comisia Electorală Centrală (CEC) sugera că va sancționa orice tentativă de „agitație prematură”, amintind că startul pentru astfel de activități se va da cu o lună înainte de scrutin, transmite anticoruptie.

Potrivit comunicatului CEC, participanții la ședință au fost instruiți privind condițiile obligatorii pe care trebuie să le întrunească materialele de publicitate, cine sînt subiecții publicității și modalitățile de difuzare și distribuire a materialelor de publicitate. Totodată, au fost discutate etapele documentării cazurilor de încălcare a legislației privind publicitatea electorală și cea politică, precum și răspunderea contravențională în acest sens.

„Menționăm că, în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023, doar patru difuzori de publicitate au dreptul de a difuza publicitate politică și electorală pe dispozitivele de publicitate fixă sau mobilă, în baza declarațiilor de intenție și informațiilor despre condițiile de oferire a spațiului publicitar concurenților electorali”, subliniază CEC.

Alegerile locale generale, care vor avea loc pe data de 5 noiembrie curent, se vor desfășura conform Codului electoral modificat. În particular, potrivit noilor prevederi ale Codului electoral, agitația electorală va fi permisă cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor, toți candidații fiind plasați în condiții echitabile. În cadrul campaniei vor fi interzise concerte și alte evenimente cu implicarea artiștilor, precum și transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare în ziua alegerilor.


De la începutul perioadei electorale, CEC a desfășurat mai multe instruiri, inclusiv pentru judecători, procurori, avocați, partide politice, reprezentanți ai administrațiilor publice locale, difuzori de publicitate, furnizorilor de servicii media și reprezentanți ai instituțiilor de presă privind diverse aspecte relevante pentru fiecare dintre domeniile de activitate, în contextul alegerilor locale generale.

0
0
0
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?