Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Ostalep: „Spînu este confuz și speriat, i-a pus într-o situație stupidă pe colegii săi”

9 apr. 2023,, 15:30   Politică
6248 0

Fostul viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, iar acum secretar general al Președenției Republicii Moldova, Andrei Spînu, este confuz și speriat.

El este panicat, îi este frică și i-a pus într-o situație absurdă pe colegii săi cu dezvăluirile sale recente, dar cineva îl manipulează pentru o reglare de conturi cu foști ofițeri de la Serviciul de informații și securutate.

Este declarația politologului, analistului, directorului Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Afaceri de Securitate, expertului în securitate, fostului viceministru de externe Valeriu Ostalep și a fost făcută în cadrul emisiunii „Po factam s Iuliei Fedorovoi”, transmite Noi.md.

Ostalep susține că ultimele dezvăluiri ale lui Andrei Spînu într-un interviu în care el vorbește despre oameni loiali regimului lui Vladimir Plahotniuc, care se află în spatele organizării dosarelor penale împotriva lui, au fost făcute din frică.

”Spînu a început să înțeleagă că pentru el personal situiația miroase urît. I-a pus într-o situație neplăcută pe colegii săi de la PAS cu aceaste dezvăluiri. Orice persoană, cînd îi este frică, în cele mai multe cazuri, dacă nu este pregătită, începe să comită greșeli. Spînu arată ca o persoană speriată, panicată, care vorbea prostii, deși în PAS el este un reprezentant cheie al conducerii”, a spus Valeriu Ostalep.


Potrivit acestuia, Spînu declară că se luptă de mulți ani cu oamenii lui Plahotniuc și că nu înțelege cîți așa-ziși oameni ai lui Plahotniuc au mai rămas în structurile de drept. Dar, în același timp, el însuși nu prea se luptă cu oamenii lui Plahotniuc, iar mai devreme el s-a întâlnit de mai multe ori cu Plahotniuc și continuă să se întîlnească cu oamenii lui.

Ostalep a atras atenția că Andrei Spînu, în interviul său, vorbește despre ofițerul SIS Serghei Mițelescu de parcă ar trebui să-l cunoască toată țara și sugerează că acesta are legătură cu dosarul deportării profesorilor turci din Moldova.

„Nu știu ce ar trebui să știe omul simplu căruia i se adresează Spînu, pentru că, în primul rînd, este greu să cunoști vreun angajat al SIS și, în al doilea rînd, nu poți să arunci cu noroi într-o persoană pe care nu o cunoști. Prin urmare, el etichetează această poveste cu turcii. Ei bine, din moment ce ești atît de principial, Spînu, ar trebui să iei această poveste cu profesori turci de la început pînă la sfîrșit și, de exemplu, să vorbești cu conducerea turcă, în interesere cărea s-a făcut totul. De exemplu, mergeți împreună cu președintele Parlamentului Igor Grosu în Turcia, unde el a fost recent, și puneți întrebări, aflați ce se întîmplă cu acești oameni. Nu s-a făcut nimic în timpul vizitei lui Grosu în Turcia, dar din anumite motive Spînu nu iese zilnic cu petiții”, a spus Valeriu Ostalep.

În opinia lui Ostalep, din moment ce Spînu vorbește atît de mult despre această istorie rușinoasă, cum spune el, a serviciilor speciale moldovenești, ar fi fost necesar să-i „evidențieze” de la început pînă la sfîrșit pe toți cei implicați, să analizeze ce a fost fîcut legal sau ilegal.

„Dar, dacă am înțeles corect, nu există obiecții împotriva domnului Mițelescu din partea statului și nu pot exista, pentru că astăzi 90% dintre ofițerii SIS respectă ordinul care le este dat, și nu pot alerga la procuror. Au ei și propriile regulamente. Nu sînt sigur că Spînu l-a văzut vreodată pe Mițelescu, știe cum arată și știe absolut orice despre ăsta, dar ia și aruncă cu noroi în oameni care nu au întotdeauna posibilitatea să-i răspundă. El dă vina pe Mițelescu si pe fostul sef al SIB”, a spus politologul si analistul.

Valeriu Ostalep amintește că timp de trei ani la rînd a vorbit despre cine este fostul director al Serviciului de Informații și Securitate Alexandru Esaulenko și ce provocări punea el la cale.

„Spuneam că, după părerea mea, aceastei persoane (Esaulenco) nu-i este locul nici în serviciile speciale, nici în structurile statului. Dar cineva l-a numit în aceste funcții. Dodon i-a dat gradul de general, doar el știe pentru ce merite, și același Dodon deja peste jumătate de an îl critica. Acum actualul guvern, care l-a numit pe Esaulenko ambasador al Moldovei în Azerbaidjan, îl critică deja pentru ceea ce a făcut mai devreme ca șef al serviciilor speciale. Ce să înțelegem din toate acestea? Cum ia PAS o decizie?", se întreabă Ostalep.

Politologul și analistul a atras atenția asupra faptului că înainte de a-l trimite pe Esaulenko ca ambasador, autoritățile l-au verificat și au luat o decizie politică, îar Spînu, să nu uităm, este o figură cheie în conducerea PAS.

"Întrebare: Cum numești oameni dacă tu însuți îi împingi, iar după un timp începi să dai vina pe altcineva. Și nu este clar de ce anume îl acuză Spînu pe acest Esaulenko", spune Valeriu Ostalep.

El a menționat că Spînu l-a numit drept un alt vinovat în organizarea dosarelor penale împotriva sa pe fostul procuror de la anticorupție Eugen Rurac, al cărui nume a apărut constant de-a lungul anului trecut în reportajele unor posturi TV care susțin guvernarea.

Totodată, politologul și analistul a precizat că Andrei Spînu, asumîndu-și rolul unui luptător împotriva oamenilor lui Plahotniuc, s-a întîlnit cu Plahotniuc de mai multe ori în biroul său și, din acest motiv, este puțin probabil să vrea să răspundă la această întrebare, să treacă un test cu detectorul de minciuni.

”Domnul Spînu este gata să facă un test cu detectorul de minciuni și să răspundă la întrebări: da sau nu? De exemplu, la întrebarea: "A fost la tovarășul Plahotniuc de peste 20 de ori între 2017 și 2019?" Da sau nu? "Ce a facut acolo?" De vreme ce este un luptator atît de aprig. Pentru ca eu, de exemplu, pot să răspund. Dar nu va dori, pentru că a fost, si iata, a devenit acum un mare luptator impotriva oamenilor lui Plahotniuc. De ce face el toate astea, stropește cu noroi în oameni așa, fără să aducă niciun argument?” se întreabă Valeriu Ostalep.

În opinia sa, Spînu nu poate ști cine este Rurac, nici cine este Mițelescu, nici alți ofițeri ai serviciilor speciale.

”Pentru că el nu s-a ocupat de aceasta și nu poate ști. Cineva îi spune asta lui Spînu. Iată că vine un anume X, sau doi X, ca în cazul lui, și îi spune: "Mițelescu îți face toate problemele. Rurac îți face toate problemele." Eu personal am trecut prin astfel de proceduri, știu cum i-au spus și altei persoane din țara noastră astfel de lucruri. Și de aceea știu cum se întîmplă totul, cunosc acest fenomen. Dar de ce, așa cum am spus, Spînu le face atîtea neplăceri celor de la PAS? Spînu recunoaste ca sînt doi ofiteri ai serviciilor speciale care nici nu lucrează scum în acestă structură. El insuși spune asta. Dar în același timp, cum susține el, întregul sistem al procuraturii, justitiei, serviciilor speciale este în mîinile lor. Credeți în asta?”, a întrebat politologul și analistul.

Ostalep susține că după furtul miliardului și a statului capturat, Andrei Spînu este unul dintre principalele instrumente ale guvernării, care a comis cea de-a treia infracțiune – cea mai complexă și eficientă împotriva statului nostru – în forma unei creșteri puternice a prețului gazelor în timpul iernii.

"Și în ce ne-au transformat ei țara, nu doar din cauza prețurilor la energie, și vom simți această pagubă mulți ani de acum înainte. Spînu este unul dintre cei responsabili pentru asta", a subliniat Valeriu Ostalep.

El a menționat că Andrei Spinu pînă nu demult nega existența dosarelor penale împotriva sa, despre care deja se vorbea în societate, a rîs și a chicotit, iar acum, realizînd că din anumite motive acest pericol este deja palpabil pentru el, le recunoaște.

„De aceea este atît de speriat. În același timp, Spînu s-a plîns că procurorul nu l-a informat despre alte dosare penale împotriva sa. Asta înseamnă că această persoană nu numai că nu se împacă cu logica, dar nu cunoaste lucruri elementare ce țin de activittea structurilor de drept. Propune ca în timpul supravegherii să vină la el și să-i spună că, uite, noi te urmărim. Unde e mintea lui? În primul rînd, procurorul ar incălca legea dacă ar spune ca există o procedură penală împotriva unei persoane. De ce ar trebui să-ți spună? Ca să ascunzi rapid probele?", a menționat politologul.

Ostalep susține că lui Spînu îi este frică și are de ce, dar cu mîinile lui Spînu cineva încearcă să se răfuiască cu persoanele numite de el.

„Cineva îi spune aceste lucruri. Domnul Mițelescu, din informațiile mele, în funcția sa anterioară era cel care a reținut cel puțin cinci sau șase dezertori, diferiți trădători, ofițeri de la informație care au fost concediați. Cum credeți, cei cu care el a procedat în așa mod, conform legii, nu încearcă acum o reglare de conturi cu el? Eu cred că da! Puteți citi presa, puteți citi comunicatele de presă ale Serviciului de Informații de Securitate din ultimii doi ani și puteți vedea rapoartele despre arestarea a cinci ofițeri de la SIS. Știind, ce funcție ocupa Mițelescu, eu văd legătura dintre cei care au suferit, doar că toți au fost concediați ulterior, ceea ce înseamnă că totul a fost conform legii, și faptul că acum, după trei ani, tovarășul Spînu, la îndemnul cuiva, începe să vorbească despre Mițelescu. De ce Mițelescu? Ce a făcut el? Cineva îl manipulează pe Andrei Spînu. Spînu este speriat, a întrat în panică. Și roagă: "Salvați-mă, ajutor!" Cui se adresează el? Prietenilor pe care îi are și care îi denunță pe dușmanii lor”, afirmă Valeriu Ostalep.

El crede că Andrei Spînu i-a pus într-o situație neplăcută pe reprezentanții PAS, care, la cererea lui, i-au sărit în apărare.

”Dar unde s-au pomenit ei? Îl vor elibera sau nu pe Esaulenko din funcție? Pentru că Esaulenko a fost trimis în calitate de ambasador în Azerbaidjan datorită deciziei PAS. Va exista vreo continuare a acuzațiilor lui Spînu la adresa lui Mițelescu, Rurac despre care Spînu a declarat că ei au captivit justiția, si așa mai departe? A priori, nu se va întîmpla, pentru că acesti oameni nici nu lucreaza în structurile statului. Dar ce anume va urma? Ce se va întîmpla după toate astea? El și-a dat seama că lucrurile stau prost, că procurorii merg foarte departe, și de aceea Spînu simte că nimic nu-l poate salva”, a menționat politologul și analistul.

În opinia sa, Spînu a pus într-o poziție absurdă PAS, pentru că, conform afirmațiilor sale, se pare că guvernarea nu controlează situația, ei numesc în funcții nu se știe pe cine.

„Au toată puterea în mîinile lor, toată justiția, dar din declarațiile lor, din declarațiile lui Spinu reese că sînt doi foști ofițeri de la serviciile speciale care țin toată justiția în mîinile lor. Cum pot Mițelescu și Rurac, cum pot foștii ofițeri de la informații să influențeze dosarele penale împotriva lui Spînu? Cum se întîmplă asta? Au vreun buton? Dacă există astfel de butoane, deși acest lucru este absurd, atunci ce sistem de justiție ai creat pentru noi toți dacă ei și ție îți fac asta? Spînu a pus PAS într-o poziție complet idioată și, în general, habar nu am cum se vor descurca mai departe. Mai departe, logic, guvernarea va face doar o greșeală după alta”, a concis Valeriu Ostalep.

48
2
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?