X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Mihai Popșoi: "Republica Moldova nu intenționează să adere la NATO"

14 mar. 18:17 (reactualizat 15 mar. 04:24)   Politică
2975 1

În prezent, Republica Moldova nu planifică să examineze problema aderării la NATO, deoarece populația nu susține o astfel de idee.

Despre acest lucru a declarat ministrul de Externe al Moldovei, Mihai Popșoi, într-un interviu acordat postului de televiziune RTVI.

"Orice aderare la NATO este exclusă în acest moment, deoarece nu există suficient sprijin în rîndul societății", a declarat el.

Potrivit diplomatului, majoritatea moldovenilor percepe NATO ca o "sperietoare" și acest subiect trebuie discutat pe larg.

"Trebuie să avem o discuție publică liberă despre toate argumentele pro și contra și în cadrul unui astfel de proces democratic să luăm o decizie. Dar aceasta va fi o perspectivă pe termen lung. Deocamdată nu este vorba despre aderare sau o colaborare mai strânsă decît cea pe care am avut-o pînă acum", a subliniat Mihai Popșoi.


Diplomatul a precizat că statutul de neutralitate al Republicii Moldova implică faptul că țara nu poate face parte din blocuri militare.

În același timp, Popșoi a precizat că Republica Moldova are o politică externă suverană și poate coopera la nivel politic, inclusiv în domeniul securității.
Ministrul de Externe al Moldovei a subliniat că țara noastră aspiră fără dubii la aderarea la Uniunea Europeană.

"În Uniunea Europeană există cîteva țări neutre, una nu încurcă la alta. Prin urmare, aspirăm cu siguranță la aderarea la UE și există deja progrese serioase în ceea ce privește perspectivele noastre europene", a declarat ministrul de Externe al Moldovei.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, țara are statut de neutralitate, dar din 1994, republica cooperează cu Alianța Nord-Atlantică în cadrul unui plan individual de parteneriat.

2
4
0
2
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?