Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Jurnalist român, despre premiul acordat Maiei Sandu: "De ce tace procuratura?"

19 ian. 14:24   Politică
4511 0

Cunoscutul jurnalist român Ion Cristoiu consideră că epopeea cu premiul bănesc, în valoare de 30 de mii de euro, acordat președintelui Maia Sandu de primarul Timișoarei, este „o afacere penală”, iar procurorii români ar trebui să se autosesizeze.

Acesta s-a arătat nedumerit de faptul că presa din România nu reacționează la acest caz, transmite Noi.md, cu referire la ziua.md.

„Este cea mai mare afacere penală publică din România la care nimeni nu reacționează. Eu am acasă vreo 20 de diplome și statuete, nimeni nu mi-a dat niciodată un leu. Cum să dai 30 de mii unui președinte, unui om politic? 30 de mii de euro, nu o statuetă, e normal?! Este vorba despre un om politic și, în România, nimeni din presă nu reacționează!”, a menționat Ion Cristoiu.

Acesta se mai întreabă conform căror criterii a obținut Maia Sandu acest premiu, iar faptul că banii ar fi fost oferiți de firme private este, în opinia lui, ceva ieșit din comun, iar DNA ar trebui să deschidă o anchetă.

”Nu are voie un om politic să ia bani! A fost întrebat domnul Fritz cine a dat banii și a spus că sunt companii private. E afacere de DNA. Cine îți dă 30 de mii de euro? Dacă am avea o justiție, o procuratură independentă trebuie să se autosesizeze. Nu există ca tu, ca primar, să obții sponsorizări de la firme private”, a adăugat jurnalistul.


Anterior, președinta Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, Olesea Stamate, a declarat că legea nu permite ca oficialii de rang înalt să primească bani. În consecință, șefa statului, Maia Sandu, nu ar fi trebuit să primească premiul bănesc din partea autorităților orașului românesc Timișoara.

La rîndul său, fostul director adjunct CNA și expert anticorupție, Cristina Ciubotaru, referindu-se la premiul de 30.000 de euro acordat președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, de primarul orașului Timișoara, a declarat că "banii sînt un cadou inadmisibil, oamenii de stat nu au dreptul să primească astfel de cadouri, iar orice ofertă de bani unui funcționar public este un act de corupție.

După cum s-a anunțat anterior, administrația președintelui Moldovei a solicitat Centrului Național Anticorupție să clarifice modul în care legislația reglementează astfel de situații și dacă Maia Sandu poate primi cei 30.000 de euro care i-au fost acordați. Președinta Maia Sandu nu va primi acest premiu bănesc pînă cînd nu va fi clar dacă legea permite recepționarea acestuia.

51
1
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?