Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4005

Premiul de 30.000 de euro al Maiei Sandu, în atenția CNA

19 ian. 08:30  
2565 0

Misiune inedită pentru Centrul Anticorupție. La cererea Președinției, CNA urmează să decidă dacă Maia Sandu poate intra în posesia a 30 de mii de euro.

Banii sînt parte a premiului „Timișoara pentru Valori Europene”, acordat zilele trecute președintei Republicii Moldova de primarul Timișoarei. În timp ce unii cred că există loc de interpretarea legislației, autoarea Legii Integrității crede că șefa statului nu poate să accepte premii bănești nici într-un caz. Avînd în vedere salariul președintei, precizăm că pentru 30 de mii de euro Maia Sandu trebuie să muncească doi ani și jumătate.

„Pentru a clarifica orice suspiciune, instituția prezidențială a trimis un demers către CNA ca să ne ofere un răspuns despre modul în care legislația tratează astfel de situații. Precizăm că Președinta Maia Sandu nu a primit premiul bănesc, în momentul în care va fi clar dacă legea permite recepționarea acestuia, instituția prezidențială va acționa transparent și va informa publicul despre modul în care vor fi utilizate aceste resurse” - a declarat Irina Gotișan pentru TV8. Presa a cerut și părerea președintei Comisiei Juridice a Parlamentului. Olesea Stamate, care a fost și consiliera Maiei Sandu crede că există loc de interpretare, atît timp cît, pe lîngă 30 de mii de euro, premiul mai include o diplomă și o medalie.

„La moment Legea integrității spune că banii nu pot fi acceptați. Nu este ceva care se admite, dar nu este un cadou. Este parte a unui premiu, o diplomă cu suma respectivă de bani. Ceea ce nu este reglementat expres de legislație. O situație care nu este întru totul reglementată de lege. Legea nu poate să reglementeze toate situațiile care apar. Atunci vom aplica legea prin interpretare și vom vedea care este soluția”, a menționat președinta Comisiei Juridice, Numiri și Imunități, Olesea Stamate.

TV8 a cerut o interpretare și de la autoarea Legii Integrității. Cristina Ciubotaru, fostă directoare adjunctă la CNA, afirmă că nu există dubii asupra faptului că Maia Sandu ar comite o ilegalitate dacă ar intra în posesia banilor:


„Banii niciodată nu pot fi considerați cadouri admisibile. Transmiterea cu titlul gratuit este cadou. Ei i-au fost transmiși cu titlul gratuit, iau fost dăruiți acești bani. Ce înseamnă au fost înmînați ca premiu? Banii sînt un cadou inadmisibil, nu există o a treia categorie premiu. Premiul este o formă a cadoului”.

Tot primăria din Timișoara a scris că banii au fost colectați de la sponsori, fără să indice, însă, cine sînt ei. Acest lucru implică și anumite riscuri, spune autoarea Legii Integrității.

„Au fost adunați de la sectorul privat. Nu există așa procedură în care autoritățile locale să se ducă la business și să spună dați-mi vă rog bani pentru premiu. Dacă cineva dintre ei sînt sub urmările penală sau vor fi sub urmărire penală. Acum sau în viitor, pentru spălare de bani. Cum va arata un înalt demnitar care a primit premiul?”.

Cel mai scump cadou pe care l-a primit Maia Sandu, anul trecut, în calitatea ei de președinte este o vază din cristal poleită cu aur, dăruită de președintele Cehiei. Aceasta a fost evaluată la 26 de mii de lei. Potrivit legii, însă, șefa statului nu are dreptul să o ia acasă decît dacă se decide să o răscumpere.

3
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?