Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Guțul confirmă că i-a schimbat pe cei care nu cunosc limba găgăuză

21 aug. 2023,, 11:00   Politică
4291 0

Evghenia Guțul confirmă că a înaintat Adunării Populare a Găgăuziei o nouă listă a Comitetului Executiv spre aprobare. Guvernatoarea autonomiei a transmis un mesaj prin care „cere insistent” aprobarea membrilor.

„Declar în mod responsabil că echipa noastră a depus documentele în conformitate cu toate cerințele dumneavoastră. Am înlocuit toți oamenii care nu cunosc limba găgăuză. Cer cu insistență aprobarea Comitetului Executiv, care să înceapă munca. (…) Cu toții avem o responsabilitate față de alegătorii noștri, iar aceștia așteaptă rezultate concrete de la noi”, afirmă Guțul.

Precizăm că, sîmbătă, în spațiul public a apărut lista noilor candidați pentru funcția de membri ai Comitetului Executiv al Găgăuziei. Documentul a fost publicat de un activist local și preluat de presa de la Comrat, iar pe listă nu se mai regăsesc primarul de Orhei Pavel Verejanu și consilierul juridic al fracțiunii Șor – Iuri Kuznețov.

De aproape o lună, aleșii din autonomie întreprind încercări eșuate de a numi Comitetul Executiv. Președintele Adunării Populare, Dmitrii Constantinov, invoca greșeli tehnice comise de Guțul, iar în spațiul public se vorbea și despre faptul că unii candidați au picat testul la limba găgăuză. Dintre 21 de persoane incluse de Guțul în listă, doar 13 au trecut cu succes proba, iar una nici măcar nu s-a prezentat.

Cele trei ședințe ale Adunării Populare au fost marcate de proteste ale simpatizanților Partidului Șor, care se adunau în fața clădirilor administrative din Comrat. Adunarea Populară nu a anunțat deocamdată cînd se va întruni din nou.


1
0
3
2
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?