X 
Eurovision stiri: 521
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4012

Gavrilița la întîlnirea cu Secretarul General al ONU: ”Prioritatea noastră în acest moment este păstrarea păcii”

9 mai. 2022,, 18:15   Politică
3399 0

Prioritatea autorităților de la Chișinău este păstrarea păcii în regiune. Acest lucru a fost declarat de premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, după întrevederea cu Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, notează Noi.md

”În aceste momente dificile vizita dumneavoastră este un semn de sprijin și pace pentru noi toți. Vizita vine într-o zi simbolică în care marcăm sfîrfșitul celui de-al doilea război mondial. Menținerea păcii rămîne și astăzi un obiectiv important pentru regiunea noastră. Acest război a aruncat UE într-o situație de incertitudine. RM a cerut încetarea luptelor și restabilirea păcii. Noi moldovenii ne-am solidarizat cu vecinii noștri ucraineni, oamenii noștri și-au deschis casele pentru vecinii ucraineni, majoritatea refugiaților stau în casele moldovenilor dar nu în centrele de plasament. Sîntem recunoscători agențiilor ONU care s-au mobilizat pentru a ajuta refugiații care s-au adăpostit în RM. Țara noastre se confruntă pentru prima dată cu o asemenea provocare. Mulțumim pentru sprijinul oferit pînă acum refugiaților. Am dori ca ajutoarele destinate refugiaților și gazdelor lor să ajută la destinație mai rapid astfel ca acești oameni să își poată acoperi cheltuielile în timp util”, a declarat Gavrilița.

Potrivit prim-ministrei, instituțiile statului activează în regim sporit pentru a nu admite destabilizarea situației.

”Prioritatea noastră în acest moment este păstrarea păcii. Astăzi RM face față unor suprapuneri fără precedent de crize, efectele crizei pandemice, criza energetică, reorientarea lanțurilor comerciale dar pot să vă asigur că RM merge pe calea democrației și integrării UE. Vrem să le oferim cetățenilor noștri bunăstare și un viitor european”, a spus premierul.

Totodată aceasta a menționat că țara noastră își dorește cît de curînd și soluționarea pe cale pașnică a conflictului transnistrean.


La rîndul său, Antonio Guterres a menționat că cel mai fragil vecin al Ucrainei a primit cel mai mare număr de refugiați pe cap de locuitor, iată de ce R.Moldova merită să fie sprijinită în aceste momente.

”ONU și-a asumat angajamentul să susțină nu doar Ucraina dar și Republica Moldova. Îndemn partenerii regionali să susțină R.Moldova în această perioadă. Mulțumesc că ați oferit această ospitalitate celor peste 90 de mii de refugiați care au venit în Moldova. Salut pașii luați de Moldova pentru a proteja refugiații”, a declarat Guterres.

Secretarul General al ONU menționat că RM este o țară mică cu un suflet mare și organizațiile noastre partenere pot să susțină nevoile tuturor familiilor care găzduiesc refugiații astăzi.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?