Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Fără persoane decedate în listele electorale: Guvernul dă asigurări că nu vor fi admise abateri

12 sep. 2023,, 12:55   Politică
2864 0

Guvernul oferă asigurări că la alegerile locale de pe 5 noiembrie pe listele electorale nu se vor regăsi persoane decedate. Declarația a fost făcută de secretarul general al Executivului, Artur Mija.

Potrivit lui, Agenția Servicii Publice a verificat listele electorale înainte de a le transmite Comisiei Electorale Centrale. Totodată, un nou control ar urma să aibă loc chiar înaintea scrutinului, transmite Noi.md cu referire la realitatea.md.

„Listele electorale au fost expediate de Agenția Servicii Publice către Comisia Electorală Centrală. Înainte de expediere, s-au făcut verificări, care să ne asigurăm că nu se regăsesc persoane decedate. Înainte de alegeri va fi o verificare suplimentară, ca să evităm aceste cazuri”, a declarat Mija.

Funcționarul a mai precizat că, prin decretul premierului Dorin Recean, a fost creat un grup interinstituțional, din care fac parte membri ai Comisiei Electorale Centrale, Serviciului de Informații și Securitate, Agenției Servicii Publice, Serviciului Fiscal de Stat și mai multor ministere. Au avut loc ședințe la care s-a decis că instituțiile statului vor oferi sprijin CEC, pentru „verificare legalității finanțării campaniilor electorale, ca orice donație suspicioasă să fie depistată. De asemenea, au fost elaborate proceduri de intervenție pentru depistarea mitei, organizarea concertelor electoral, transportului organizat către secțiile de votare”.

Forțele de ordine vor colabora cu funcționarii CEC, pentru verificare vehiculelor și prevenirea transportării ilegale a alegătorilor, a mai precizat Mija. Totodată, conform lui, Executivul, Guvernul nu va admite utilizarea resurselor administrative și implicarea funcționarilor în acțiuni electorale, în timpul orelor de serviciu.


Cetățenii sînt îndemnați să semnaleze orice potențială fraudate. Conform lui Mija, inițiat, organele electorale locale și Poliția le vor examina, iar dacă se va considera că ilegalitățile pot prejudicia rezultatul alegerilor, candidații care le comit pot fi excluși din cursa electorală.

„Dacă comisiile vor consideră că încălcările electorale sînt de natură să prejudicieze rezultatul și favorizeze unul dintre candidați în mod ilegal, au inclusiv dreptul de a anula înregistrarea respectivului candidat”, a punctat Mija.

0
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?