X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Doru Petruți: ”Cel mai agresiv electorat este fix cel pro-european”

19 apr. 06:00   Politică
4006 0

Cel mai intolerant, cel mai agresiv electoral este fix cel pro-european.

De această părere este sociologul Doru Petruți, care susține că în cadrul electoratului pro-european se sînt întîlnite cele mai multe discrepanți și rupturi, notează Noi.md.

”Politicienii din păcate încearcă să sperie electoratul. Segmentezi, împarți, nu mergi pe idei și planuri mari, cîștigi pe idei politice cît este de rău adversarul tău, exploatezi frici și toate aceste elemente sînt amplificate foarte mult de rețelele sociale. Cel mai intolerant este că cel mai agresiv electoral este fix cel pro-european. Haide-ți să ne întoarcem la electoratul PL-ului, unionismul în general a avut destul de multe manifestări agresive. Pe electoratul de dreapta, cel pro-european constatăm cele mai mari discrepanțe și rupturi de logică și raționamente între ceea ce vorbesc și ceea ce fac oamenii. Intoleranța respectivă o vedem, din păcate, și în rîndul reprezentanților mass-media. E suficient să luăm principalele televiziuni care fac audiență, independente sau mai puțin nu și să analizăm structura invitaților lor care sînt 90% reprezentanții puterii”, a spus Doru Petruți.

Potrivit sociologului, acest fenomen îi face pe oameni să își piardă încrederea, iar în timpul unor sondaje de opinie să își ascundă opțiunile politice adevărate sau și mai mult să refuze să răspundă.

”Pentru a realiza același număr de chestionare, trebuie să vizităm mai multe gospodării pentru că oamenii sînt mai mulți care refuză să răspundă la întrebările noastre. E foarte clar că fenomenul e legat de anumite segmente care nu agreează puterea. Este un fenomen care se cheamă spirala tăcerii, oamenii în momentul în care văd în mass-media altă opinie și o văd cu agresivitate își ascund opțiunea și se retrag cumva din acest joc social. Ce se întîmplă la alegeri? Am văzut la alegerile locale că PAS-ul nu a mai luat 49% cît își desenau ei acolo prin sondaje, dar au luat vot politic pe consiliu undeva sub 30%. Iată o diferență destul de mare, dar chiar și sondajele reale au supra-evaluat un pic capacitățile partidului de Guvernămînt. Din păcate aici soluția nu e la nivel de sociologie. E o chestiune în masă”, a mai spus Doru Petruți.


48
1
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?