Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Dodon: „Există lucruri, valori și simboluri care nu pot fi interzise”

8 apr. 2022,, 10:30   Politică
2612 0

„Există lucruri, valori și simboluri care nu pot fi interzise, oricît s-ar strădui actuala Guvernare-marionetă de la Chișinău”. Este declarația președintelui PSRM, Igor Dodon, făcută după ce parlamentul a adoptat un amendament la Codul Contravențional prin care interzic pe teritoriul Republicii Moldova simbolurile „Z”, „V” sau panglica Sfîntul Gheorghe.

Într-o postare pe Facebook, Dodon se arată indignat, menționînd că, de 9 Mai, va purta la piept Sfîntului Gheorghe așa cum a făcut-o și în anii precedenți.

„De 9 Mai, cetățenii noștri vor da dovadă de caracter și îi vor arăta acestei guvernări nesimțite că memoria istorică nu poate fi anulată prin decizii abuzive, antidemocratice și iresponsabile.

De 9 Mai, eu personal voi purta la piept panglica Sfîntului Gheorghe așa ca și in anii precedenți, și voi participa la marșul tradițional spre Memorial, alături de zeci de mii de oameni care vor celebra Ziua Victoriei împotriva nazismului.

Apropo, Ziua Victoriei începe cu Z și V. Parlamentul vrea să interzică și această sintagmă? Cu așa gîndire, mîine-poimîine ne pomenim că cei de la guvernare vor încerca să interzică tot alfabetul, cu excepția a trei litere – P, A și S. Ar fi de rîs, dacă n-ar fi atît de trist și grav.


Oare guvernarea asta are simțul măsurii, are simțul riscului? Oare înțelege că poporul are o limită a răbdării?”; scrie Igor Dodon.

În aceeași ordine de idei, liderul PSRM spune că „în aceste vremuri deloc bune, în aceste vremuri grele și dificile pentru țară și pentru întreaga regiune, trebuie să păstrăm obiceiurile și tradițiile sociale pe care le-am urmat de zeci de ani, pentru că în așa mod societatea moldovenească își mai poate asigura stabilitatea, echilibrul și coeziunea, așa fragile cum sînt ele. Simbolurile și practicile încetățenite au puterea să ne mențină încă în normalitate”.

„Doamnelor și domnilor de la guvernare, lăsați în pace memoria istorică a acestui popor, lăsați în pace Ziua Victoriei, Neutralitatea și Identitatea noastră moldovenească. Mai bine ocupați-vă de economie, de prețuri, de pensii și salarii, ocupați-vă de nevoile fermierilor și ale exportatorilor, ocupați-vă de susținerea medicilor și a învățătorilor.

Nu distrugeți ceea ce a mai rămas în această țară după 30 de ani de tranziție dureroasă. Lăsați oamenii în pace și ocupați-vă de promisiunile voastre electorale foarte generoase, sau, dacă nu sînteți în stare decît de provocări și isterii, fiți gată să plecați”, se mai arată în mesajul lui Dodon.

De menționat că, persoanele fizice care se vor abate de la legea votată ieri în Parlament, riscă o amendă de pînă la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității pînă la 60 de ore, iar persoanele juridice - o amendă de pînă la 18.000 de lei.

12
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?