Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Dmitri Ciubașenko: "Sînt mulți doritori de a escalada situația pe Nistru"

16 ian. 15:20   Politică
5271 0

Situația din jurul Transnistriei este tensionată acum, iar în Est și în Vest sînt mulți doritări de a escalada această situație.

O astfel de opinie a exprimat jurnalistul Dmitri Ciubașenko în cadrul unei emisiuni la TVC21, transmite Noi.md.

Comentînd situația tensionată din jurul Transnistriei în legătură cu recenta introducere de către autoritățile moldovenești a taxelor vamale pentru întreprinderile transnistrene, care a declanșat proteste în regiune, el a spus că este evident că situația escaladează.

Potrivit jurnalistului, dacă mai devreme diferitele părți se rețineau cumva, încercau să negocieze cumva în interior, să nu arunce toate acestea în spațiul public, acum vedem declarații că Republica Moldova poate adera la Uniunea Europeană fără Transnistria, în România se discută schimbarea Transnistriei pe Basarabia, și asta nu în zadar. Există îndemnuri din partea activiștilor și politicienilor ucraineni de a rezolva problema transnistreană prin forță cu acordul Chișinăului oficial, există declarații ale politicienilor și experților ruși că trebuie să ajungă la Nistru.

"Și astfel, toate acestea existau cumva, dar nu se manifestau prin acțiuni concrete. Acum au început astfel de acțiuni. Există acuzații reciproce. Transnistria vorbește despre măsuri de presiune economică, că serviciile speciale ucrainene au răpit pe cineva în Transnistria, că Chișinăul pregătește niște comandouri pentru sabotaje pe teritoriul din stînga Nistrului, răpirea unor lideri locali. Există declarația Ministerului rus de Externe. Partea moldovenească dă răspunsul său. Adică, toate acestea escaladează și există două opțiuni: fie vor fi reduse la tăcere, cumva înăbușite, și se vor liniști treptat, fie, dimpotrivă, spirala escaladării se va răsuci în coninuare. Am spus deja că doritori de a escalada situația există destui la Chișinău, la Tiraspol, la Kiev, la Moscova, în Occident și oriunde altundeva", a declarat Ciubașenko.


După cum s-a anunțat anterior, începând cu 1 ianuarie 2024, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Vamal al Republicii Moldova, toți agenții economici din regiunea transnistreană vor achita taxa vamală pe principii generale, pentru a asigura principiul egalității pentru toți reprezentanții mediului de afaceri din Moldova.

Tiraspolul a considerat acest lucru drept o aplicare a unor noi forme de presiune economică asupra antreprenorilor transnistreni implicați în activitatea economică externă, menționînd că acest lucru va duce la pierderi considerabile, creșterea prețurilor la produsele pentru cetățeni etc.
Autoritățile transnistrene au luat o serie de măsuri de răspuns împotriva Chișinăului. Organizațiile publice din regiune au desfășurat o acțiune de protest. Problema taxei vamale percepute de Republica Moldova de la întreprinderile transnistrene este examinată astăzi în cadrul unei reuniuni a reprezentanților Chișinăului și Tiraspolului în procesul de negocieri, Oleg Serebrian și Vitalii Ignatiev.

Anterior, purtătoarea de cuvănt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Rusia nu a reprezentat niciodată o amenințare pentru poporul moldovean prietenos, care vede, înțelege și simte acest lucru, iar aceasta este garanția că orice încercare a Occidentului de a transforma Moldova într-un cap de pod antirusesc, după exemplul Ucrainei și al statelor baltice, este sortită eșecului.

26
2
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?