X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Măsurile de răspuns ale Tiraspolului împotriva Chișinăului: noi taxe și tarife vamale

9 ian. 13:00   Externe
4599 0

Guvernul autoproclamatei RMN a examinat și adoptat o serie de acte normative menite să sporească veniturile în bugetul regiunii transnistrene.

Potrivit mesajului său, "situația geopolitică tensionată din perimetrul Transnistriei are un impact negativ asupra vistieriei și necesită o revizuire a abordărilor în mai multe direcții", iar în acest context, organul executiv a prezentat un alt pachet de propuneri pentru ajustarea situației.

În special, până la 1 ianuarie 2024 a fost în vigoare o hotărîre de guvern, care a reglementat problema utilizării terenurilor în raionul Dubăsari. S-a decis prelungirea valabilității acesteia cu un trimestru. Documentul adoptat astăzi prevede prelungirea termenului de valabilitate a procedurii speciale de înregistrare simplificată a persoanelor fizice și juridice care cultivă terenuri cu destinație agricolă situate pe teritoriul raionului Dubăsari, la nord-est de autostrada Tiraspol-Camenca, precum și pentru exportul în străinătate a produselor agricole obținute pe aceste terenuri de către persoanele fizice și juridice din satele Doroțcaia, Pîrîta, Coșnița, Pohrebea, Cocieri, Molovata Nouă, Vasilevca.

În același timp, vămuirea mărfurilor transportate de aceste persoane se va efectua în conformitate cu cerințele Codului vamal al Transnistriei. Aceasta înseamnă că se vor aplica următoarele proceduri vamale: acordarea liberului de vamă pentru consumul intern, exportul, importul temporar și reexportul.

Anterior, pentru această categorie de utilizatori de terenuri exista un regim vamal special, care nu prevedea perceperea taxelor vamale și a plăților vamale la efectuarea operațiunilor privind activitatea economică externă. Acum, abordarea a fost unificată.


Ca urmare a adoptării Hotărîrii Guvernului "Cu privire la reglementarea problemelor legate de utilizarea terenurilor din raionul Dubăsari", se preconizează creșterea veniturilor bugetare.

Drept urmare a actului normativ adoptat, a fost elaborat un proiect de lege "Cu privire la modificarea Codului vamal al Transnistriei". Acesta este elaborat în vederea stopării aplicării unui regim vamal special în ceea ce privește mărfurile transportate de către utilizatorii terenurilor agricole din raionul Dubăsari.

După cum se menționează, pînă în prezent, locatarii terenurilor din raionul Dubăsari nu au achitat taxe vamale și impozite la tranzitarea produselor cultivate. Cabinetul de miniștri transnistrean constată că, în condițiile necesității de a găsi surse privind suplinirea trezoreriei, este rezonabilă o abordare uniformă a impunerii taxelor vamale asupra mărfurilor. Implementarea acesteia va face posibilă asigurarea unor venituri suplimentare la buget.

Proiectul de lege va fi în curînd înaintat spre examinare Consiliului Suprem.

De asemenea, a fost modificată Hotărîrea Guvernului "Cu privire la unele particularități ale procedurii de tranzit". Acum, pentru utilizatorii de terenuri din raionul Dubăsari, mecanismul de circulație a mărfurilor a fost modificat. La astfel de mărfuri se referă: materialul săditor, îngrășămintele, produsele de protecție a plantelor, mașinile agricole și alte obiecte de inventar destinate producerii propriilor produse agricole pe terenurile agricole, precum și produsele agricole finite de producție proprie, cultivate pe aceste terenuri.

Condițiile de plasare a mărfurilor sub o procedură vamală specială au fost completate, ceea ce va permite perceperea taxelor vamale înainte de adoptarea modificărilor Codului Vamal menționate mai sus.

În plus, pentru a determina condiții unice de transport pentru păstrarea carosabilului drumurilor publice și pentru a crește veniturile în Fondul Rutier al Transnistriei, s-a decis anularea privilegiului pentru importul temporar al autoturismelor înmatriculate în Moldova. Acum, proprietarii de automobile cu numere de înmatriculare moldovenești care locuiesc permanent pe teritoriul satului Doroțcaia, raionul Dubăsari, vor achita o taxă-vinieta.

Printre altele, guvernul transnistrean a revizuit abordarea privind stabilirea plafoanelor tarifare pentru serviciile comunale în 2024. Aceasta se referă la furnizarea de gaze, serviciile de energie electrică, serviciile de furnizare a energiei termice, furnizarea apei și canalizare. S-a convenit că, de la 1 februarie, pentru persoanele juridice situate în Transnistria, dar aflate sub jurisdicția Republicii Moldova, tarifele vor fi în conformitate cu cele stabilite în Moldova. Modificările îi vor afecta și pe cei care lucrează în organele de stat și ale administrației publice, organizațiile, instituțiile sau întreprinderile unitare din Moldova, dar care locuiesc în regiunea transnistreană. Un mecanism similar a fost în vigoare în 2015 și 2016. Plățile vor fi efectuate în ruble transnistrene la cursul oficial de schimb valutar.

Astfel, angajații organizațiilor din Moldova vor plăti 15,97 ruble transnistrene pentru 1 metru cub de gaz, 2,54 ruble transnistrene pentru 1 kilowatt de energie electrică și peste 11 ruble transnistrene pentru 1 metru cub de apă. Costul energiei termice va fi de 2.942 ruble transnistrene pe lună.

Biroul de Reintegrare al Republicii Moldova nu a comentat deocamdată informația pății transnistrene.

După cum s-a anunțat anterior, toți agenții economici din Republica Moldova, inclusiv cei din regiunea transnistreană, care nu au relații fiscale cu sistemul bugetar al acesteia - vor achita taxe vamale pe principii generale.

Serviciul Vamal a informat că din 1 ianuarie 2024, odată cu intrarea în vigoare a Codului vamal al Republicii Moldova, toți agenții economici, inclusiv cei din regiunea transnistreană, vor achita taxa vamală pe principii generale, ținând cont de preferințele acordate în conformitate cu tratatele și acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte.

Codul vamal nr. 95/2021 substituie Codul vamal nr.1149/2000, Legea cu privire la tariful vamal și Legea cu privire la modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice.

Astfel, scutirile care erau introduse prin Art. 4 alin (6) din Legea nr.1380/1997 cu privire la tariful vamal, și anume „Operațiunile de import-export efectuate de către agenții economici aflați pe teritoriul Republicii Moldova care nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar se realizează în modul aprobat de Guvern”, au fost abrogate.

În rezultat, în scopul asigurării principiului de echitate pentru toți reprezentanții mediului de afaceri din Republica Moldova, taxa vamală urmează a fi percepută în baza Legii nr.172/2014 privind aprobarea Nomenclaturii combinate a mărfurilor.

11
1
2
3
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?