Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Galina Șelari: "Un compromis rațional trebui găsit înainte să apară consecințe negative "

12 ian. 15:36 (reactualizat 13 ian. 07:15)   Economie
4643 0

Decizia de a percepe de la 1 ianuarie 2024 taxe vamale la bugetul de stat al Republicii Moldova de la toți agenții economici din regiunea transnistreană va avea un impact negativ asupra economiei întregii Moldove, iar părțile trebuie să găsească un compromis rezonabil înainte ca să apară consecințe negative.

O astfel de opinie a exprimat pentru Noi.md economista Galina Șelari într-un comentariu pe marginea acestei situații.

Ea a amintit că acesta nu este primul așa-numit "război vamal" între Chișinău și Tiraspol.

"Am avut deja o astfel de experiență. Astfel de acțiuni, de regulă, aduc mai întîi prejudicii semnificative ambelor maluri ale Nistrului. Adică, atît malul stâng, cît și cel drept se aleg cu propriile probleme și neplăceri. Dar, de regulă, aceste neplăceri sunt atît de mari, încît, la un moment dat, se ajunge la un compromis, care permite suspendarea conflictului sau rezolvarea cumva a acestuia, chiar dacă doar temporar. Dar consecințele, înainte de a se găsi acest compromis, afectează relațiile dintre părți pentru o perioadă foarte îndelungată. Iar ce va ieși din asta - va arăta timpul", a declarat economista.
Fiind întrebată care ar putea fi acest compromis, ea a spus că este economist, nu politician.

Galina Șelari a atras atenția asupra faptului că taxa vamală este una dintre sursele de alimentare a bugetului, un fel de impozit, condiționat vorbind, și orice stat colectează taxe în buget pentru a îndeplini anumite funcții în raport cu populația țării, pe care nimeni nu le poate îndeplini în afară de stat.


În același timp, potrivit ei, timp de 30 de ani statul moldovenesc nu îndeplinește aceste funcții în raport cu populația transnistreană prin intermediul veniturilor la bugetul de stat al Republicii Moldova, iar aceste funcții le îndeplinește bugetul regional, deoarece de acolo se achită pensiile în regiunea transnistreană, este asigurată activitatea sistemelor de sănătate și educație etc.

"Cînd se spune că toți agenții economici ar trebui să activeze în aceleași condiții legale, s-ar părea că mesajul este bun și corect. Problema este că, dacă e să urmăm logica autorităților moldovenești, taxa vamală este colectată la frontiera moldovenească în conformitate cu legislația moldovenească, iar guvernul transnistrean, condiționat vorbind, ar trebui, pentru a-și ajuta agenții economici, să renunțe la această sursă de venit în bugetul regional. Guvernul Moldovei, dacă vorbește despre reintegrare, va compensa aceste pierderi pentru bugetul regional al Transnistriei? Cu siguranță nu. Situația este oarecum diferită acum", a declarat economista.

Prin urmare, potrivit ei, pe de o parte, introducerea taxelor vamale pentru companiile transnistrene este, cu siguranță, o povară suplimentară pentru agenții economici din stînga Nistrului.

"Aceasta înseamnă o povară pentru mediul de afaceri. Este același lanț, ca în cazul agenților economici care activează pe malul drept al Nistrului, care poate fi comparat cu un salt brusc al prețurilor la resursele energetice, închiderea întreprinderilor, scăderea activității economice etc. Cine a avut de suferit? A avut de suferit economia moldovenească, a avut de suferit populația moldovenească", a declarat Galina Șelari.

Ea a subliniat că, atunci cînd întreprind astfel de pași, autoritățile ar trebui să se gîndească nu cu un pas înainte, ci cu mai mulți pași deodată.

"Mi se pare că nu a fost făcut un astfel de calcul. Cum va afecta acest lucru economia întregii țări? Întreaga experiență a relației de confruntare între Chișinău și Tiraspol, iar noi am avut multe astfel de momente dificile în ultimii 30 de ani, arată că, din fericire, mai devreme sau mai tîrziu noi am reușit să le depășim. Dar faptul că acest lucru va avea un impact negativ asupra economiei întregii Moldove este evident. Să sperăm că se va găsi un compromis rezonabil înainte ca să apară consecințele negative", a spus economistul.

29
2
2
1
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?