Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Deputații Partidului Șor ar putea rămîne independenți

13 iun. 2023,, 07:05   Politică
3008 0

În cazul în care Curtea Constituțională va declara neconstituțional Partidul Șor, una dintre opțiuni este ca deputații acestei formațiuni să activeze în calitate de deputați independenți.

O spune ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, potrivit căreia, dacă judecătorii Curții declară neconstituțională formațiunea condusă de Ilan Șor, Ministerul Justiției se va adresa în instanță pentru radierea definitivă a acestui partid, notează IPN.

Ministra Justiției spune că Guvernul a expediat Curții sesizarea privind verificarea constituționalității Partidului Șor, avînd argumente concludente că această formațiune încalcă legislația Republicii Moldova. Potrivit sesizării Executivului, activitatea Partidului Șor este contrară statului de drept și pune în pericol suveranitatea și integritatea țării.


„Acest caz va fi o premieră pentru Republica Moldova, un astfel de precedent nu am avut. Pentru acest caz Curtea Constituțională a solicitat și opinia Comisiei de la Veneția. Din poziția Guvernului pot să spun că au fost prezentate suficiente argumente. Este notoriu faptul că au fost multiple episoade de încălcare a legislației electorale de către acest partid, inclusiv cu sancționări. Au fost mai multe cazuri de constatare a finanțării ilegale a formațiunii, mai multe persoane ale acestui partid sînt subiecții sancțiunilor aplicate de SUA, Marea Britanie. Procuratura Anticorupție instrumentează cîteva cauze ce vizează finanțarea ilegală a partidului. Toate acestea, luate în ansamblu, sînt în viziunea noastră suficiente argumente, dar cea care va decide este Curtea Constituțională” , a spus Veronica Mihailov-Moraru în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Potrivit ministrei Justiției, o decizie privind scoaterea în afara legii a Partidului Șor va responsabiliza celelalte formațiuni politice și le va determina să activeze conform legii. Veronica Mihailov-Moraru spune că cei cinci deputați ai fracțiunii Partidului Șor din Paralment ar putea deveni deputați independenți.

„Dacă va fi o hotărîre prin care s-ar stabili că acest partid nu este constituțional, Ministerul Justiției se va adresa în instanța de judecată privind lichidarea și radierea acestui partid, inclusiv, către Agenția Servicii Publice. Mai interesant este ce va constata Curtea Constituțională privind mandatele deputaților, întrucît aceștia au fost aleși direct de către popor. Deputații ar putea să rămînă independenți. Pentru că nu putem nega faptul că acești deputați au fost aleși direct de către popor și ar putea să activeze în continuare în calitate de deputați independenți. Dar aceasta este doar una dintre opțiuni. Dacă o parte din membrii acestui partid vor dori să facă parte dintr-un alt partid, este un drept al lor. Nimeni nu neagă dreptul de asociere. Este importantă puterea exemplului. Dacă se admite o astfel de sesizare, Curtea va da niște aprecieri, care pe viitor vor disciplina exponenții partidelor politice să adopte niște principii sănătoase și să respecte legea”, a explicat ministra Justiției.

Ședința Curții Constituționale în timpul căreia este examinată sesizarea Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului Șor continuă astăzi, 13 iunie, începînd cu ora 10.00.

5
0
0
1
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?