Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Deciziile anunțate de partenerii externi în cadrul Platformei de sprijin pentru Moldova

17 oct. 2023,, 14:43   Politică
4025 1

Oficialii europeni adunați la Chișinău, în cadrul Platformei de sprijin pentru R. Moldova, au anunțat mai multe ajutoare financiare pentru țara noastră, la începutul evenimentului.

Franța a anunțat 300 de milioane de euro pentru proiecte sociale, dar și 200 de milioane de euro, în următorii trei ani, pentru proiecte de energie.

Germania va susține R. Moldova, în 2024, cu 95 de milioane de euro, iar Marea Britanie va ajuta cu 9 milioane de lire sterline.

„Franța continuă să susțină R. Moldova și să fie partenerul pentru necesitățile pe termen mediu și lung. Iarna se apropie, de aceea anunț contribuția de 300 de milioane de euro în plus pentru a finanța proiecte prin UNHCR (Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați n.r.), prin Programul de Susținere Socială și prin intermediul UNICEF”, a afirmat ministra Afacerilor Externe din Franța Catherine Colonna, notează Noi.md cu referire la zdg.md.

Ministra a declarat că Franța susține strategia R. Moldova „de a se concentra pe infrastructură, conectivitate și reforme structurale, pentru că acestea sînt cheia de a aduce țara mai aproape de UE”.


Alte 40 de milioane de euro vor fi alocate pentru modernizarea sectorului energetic.

Germania va oferi R. Moldova, în anul 2024, 95 de milioane de euro, a anunțat șefa diplomației germane. Ministra Annalena Baerbock a mai afirmat că Platforma de Sprijin s-ar putea transforma într-o Platformă de Cooperare Strategică permanentă.

Și Marea Britanie a anunțat astăzi o contribuție în valoare de nouă milioane de lire sterline la proiectul M-GROW, gestionat de Banca Mondială și Ministerul Finanțelor din R. Moldova. A

cest angajament financiar face parte din ajutorul de zece milioane de lire sterline, promis de către secretarul de stat pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare al Marii Britanii, James Cleverly, în cadrul vizitei sale la Chișinău din martie 2023.

Chișinăul găzduiește marți, 17 octombrie, cea de-a 4-a ediție a Platformei de sprijin pentru R. Moldova, lansată la inițiativa României, Germaniei și Franței. Peste 30 de state și zeci de organizații internaționale și financiare s-au reunit pentru a mobiliza ajutorul necesar pe trei direcții principale în dezvoltarea R. Moldova – suportul bugetar, crearea unui Fond pentru Infrastructură și a Fondului rezidențial pentru eficiență energetică.

7
0
2
1
22

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?