Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Curtea Constituțională a anunțat o nouă pauză în examinarea dosarului privind partidul ȘOR

13 iun. 2023,, 15:25   Politică
5594 0

UPDATE - 15:18 S-a finalizat procedura de examinare a materialelor cauzei și a dezbaterilor judiciare. Ședința CC va continua mîine, începînd cu ora 10.00. Miercuri, vor fi audiate pledoariile părților.

UPDATE - 14:55 Ușile sălii de ședință au fost deschise din nou pentru presă. Părțile continuă examinarea probelor video anexate la dosar.

UPDATE - 14:05 Presa a fost rugată să părăsească sala ședinței CC. Magistrații au anunțat că urmează să vizioneze 4 secvențe video și pentru a nu fi afectate datele cu caracter ale unor persoane, ședința a fost declarată închisă.

UPDATE - 12:12 Magistrații CC au revenit în ședință după deliberări. Președintele CC, Nicolae Roșca, a anunțat că vor fi examinate cîteva documente anexate la dosar. Reprezentantul Guvernului, Eduard Digore, prezintă conținutul ordinanaței de punere sub învinuire a partidului "ȘOR".

"Unul dintre capetele de acuzare vizează activitatea unui grup criminal organizat condus de președintele partidului, Ilan Șor. Această activitate vizează inclusiv finanțarea ilegală a formațiunii", a precizat Digore.


UPDATE 10:00 Curtea Constituțională (CC) continuă astăzi examinarea sesizării Guvernului Republicii Moldova privind verificarea constituționalității Partidului "ȘOR".

Conform sesizării, acțiunile comise de Partidul "ȘOR" pe parcursul ultimilor 6 ani sunt incompatibile cu principiile fundamentale ale democraţiei.

Potrivit președintelui CC, Nicolae Roșca, în cadrul ședinței de ieri, au fost examinate documentele anexate suplimentar la dosar, la solicitarea părților, transmiter Noi.md.

Întrebat de membrul CC, Domnica Manole, despre pertinența actelor prezentate, avocatul, reprezentantul Guvernului, Eduard Digore, a spus că informația prezentată este extrem de importantă întrucît demonstrează cum formațiunea manipula opinia publică prin resurse media, cum încasa partidul bani de la anumite societăți, folosiți pentru finanțarea ilegală a partidului ȘOR.

"Totodată, Serviciul de Informații și Securitate ne informează despre modul cum se realizează transportul în orașul Orhei. Este o întreprindere municipală, creată de Ilan Șor și un membru al formațiunii ȘOR, care a creat o concurență neloială, oferind transport gratuit prin oraș, care, de altfel, era folosit și în scopuri electorale", a mai spus Digore.

Acesta a mai adăugat că volumul mijloacelor bănești folosite pentru finanțarea ilegală a partidului ȘOR, utilizate și în scopul organizării protestelor și ca mijloc de plată pentru protestatari, dar și în scopuri electorale constituie o dovadă clară despre pericolul pentru stabilitatea și securitatea în țară.

"Dovezile ne arată că organizațiile teritoriale ale formațiunii ȘOR încasau cîte 313 mii de lei, 150 de mii de lei, 381 de mii de lei și așa mai departe - bani folosiți de pentru organizarea și participarea la proteste, pentru amplasarea corturilor în capitală și la Bălți. Plus la asta, protestatarii mai erau transportați și la Orheiland. Aceste informații sunt autorizate de judecătorul de instrucție. Din punctul nostru de vedere, toate aceste proteste plătite atentează direct la procesele democratice din Moldova", a mai spus Digore.

Reprezentanții formațiunii ȘOR au negat orice acuzație privind coruperea alegătorilor și a finanțării ilegale a partidului.

Amintim că ieri în adresa CC Șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, a expediat o scrisoare cu solicitarea de a anexa la dosar a unui set de probe suplimentare privind finanțarea ilegală a formațiunii ȘOR. În urma deliberării, CC a decis să restituie materialele prezentate de PA.

3
0
0
1
19

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?