X 
Eurovision stiri: 521
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4012

Cum răspunde Iuliana Cantaragiu la acuzațiile Partidului Verde Ecologist

14 feb. 2022,, 17:10   Politică
2099 0

Partidul Verde Ecologist din Republica Moldova a cerut demisia ministrei Mediului, Iuliana Cantaragiu, și a secretarilor de stat, din cauza proiectului de lege privind acordarea permisiunii de incinerare a cauciucurilor uzate.

În urma flashmob-ului organizat de PVE în fața Guvernului Republicii Moldova, ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, a venit cu o reacție, transmite Noi.md cu referire la stiri.md.

Ministra menționează că țările dezvoltate folosesc incinerarea deșeurilor ca o soluție alternativă de generare a energiei.

”În Republica Moldova trebuie să existe toate opțiunile de tratare a deșeurilor solide, inclusiv a anvelopelor, pentru a diminua depozitarea acestora”, a declarat Iuliana Cantaragiu.

Mai mult, Ministerul Mediului precizează că incinerarea deșeurilor înseamnă transformarea lor într-o resursă de energie, fiind o soluție sustenabilă și inteligentă.


"Peste 1 milion de automobile circulă în țara noastră, proprietarii fiind nevoiți să schimbe anvelopele o dată în 3-4 ani sau chiar mai des, respectiv, cantitatea de deșeuri generată de anvelopele uzate devine enorm de mare.

La moment, ele fie se depozitează, fie sînt arse în mod necontrolat de persoane fizice și o cantitate mică de anvelope, de dimensiuni mari, se reciclează.

Studiile științifice, dar și experiența țărilor civilizate arată că depozitarea oricărui tip de deșeu, inclusiv a anvelopelor, este cea mai dăunătoare soluție pentru sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător și mult mai gravă decît incinerarea sau coincinerarea.

Coincinerarea deșeurilor este, de fapt, procesul de transformare a deșeurilor solide în energie.

Astfel, pe lîngă faptul că se reduce poluarea solului, apelor și aerului, eliminînd procesul de depozitare, prin coincinerare se consumă mai puține resurse naturale fosile precum: gaz, cărbune, păcură, ultimele două generînd emisii mai mari în urma procesului de ardere decît de la coincinerarea anvelopelor, conform datelor științifice.

Ministerul Mediului menționează că, pentru a reduce poluarea apei, solului, aerului, deșeurile trebuie să fie tratate corespunzător fiecărui tip. Incinerarea deșeurilor înseamnă transformarea lor într-o resursă de energie, fiind o soluție sustenabilă și inteligentă", se arată în comunicat.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?