X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ciocan a comentat declarația lui Filip privind numărul deputaților în viitorul Parlament

13 apr. 2019,, 12:20   Politică
4667 7

Premierul Pavel Filip a declarat într-un interviu recent „dacă vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, ele trebuie să se desfășoare așa cum au votat cetățenii țării la referendumul consultativ din 24 februarie, adică să fie aleși 61 de deputați, nu 101”.

Referindu-se la această declarație, Iurie Ciocan, membru al Comisiei Electorale Centrale, a declarat că referendumul din 24 februarie poartă un caracter de opinie publică, iar rezultatele nu produc efecte juridice imediate.

Potrivit lui, deși cetățenii s-au pronunțat pentru reducerea numărului de deputați în Parlament, implementarea acestei decizii este posibilă doar prin modificarea Constituției și parcurgerea tuturor procedurilor legislative în Parlament.

„Rezultatele alegerilor au fost confirmate de către Curtea Constituțională și validate mandatele deputaților, și aici este un fapt decis, ferm și cert spre executare, pe cînd rezultatele, chiar și confirmare de către Curtea Constituțională a unui referendum consultativ, poartă un caracter de opinie publică, deci pentru viitorii legiuitori, care pot să-și întemeieze inițiativele legislative, inclusiv de modificare a Constituției, pe rezultatele acestui referendum.

Asta înseamnă că rezultatele acestui referendum nu produc efecte imediate juridice, nu s-a modificat Constituția prin diminuarea numărului de membri în Parlament, ori prin scrierea unei clauze de revocare a deputaților în anumite condiții. Aceste lucruri urmează încă, dacă va fi voința politică necesară, să fie transcrise sub formă de proiecte de modificare a Constituției, trecute toate procedurile legislative stabilite, inclusiv pauza cea de șase luni pentru chibzuirea asupra necesității, oportunității modificării Constituției, ulterior, după modificare, dacă asta va avea loc, se va aplica deja regula nouă”, a explicat Ciocan pentru Europa Liberă.


Iurie Ciocan a mai subliniat că referendumul consultativ vine cu o opinie a alegătorilor și nu cu o putere a unui lucru judecat, care ar fi obligatorie spre executare.

În ceea ce privește organizarea alegerilor parlamentare anticipate, Iurie Ciocan a precizat că este nevoie de circa 100 de milioane de lei și nu 40 de milioane așa cum s-a vehiculat anterior.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?