X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

CEC confirmă: A fost întocmită lista persoanelor ce nu pot participa la alegeri

5 oct. 2023,, 17:33   Politică
3495 1

Comisia Electorală Centrală a întocmit lista persoanelor care nu pot participa la alegerile generale locale din data de 5 noiembrie.

Pe listă se regăsesc 102 persoane care sînt vizate de interdicție.

Printre numele incluse pe listă se numără și cel al deputatei Marina Tauber, care aspiră la fotoliul de primar la Bălți. Purtătorul de cuvînt al CEC, Rodica Sîrbu, a declarat pentru TV8 că lista a fost elaborată în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale.

Sîrbu a mai spus că CEC a recepționat informații de la Procuratura Generală și procuraturile de specialitate, dar și de la Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate și Inspectoratul general de Poliție.

Lista a fost transmisă Consiliilor electorale de nivelul I si II. Svetlana Colesnic, președinta Consiliului Electoral al circumscripției electorale Bălți, a confirmat că a recepționat această listă, și că în ea figurează inclusiv numele Marinei Tauber.


„Da, Marina Tauber se regăsește pe listă și urmează ca ea să fie exclusă din cursa electorală. Noi acum mai verificăm listele de candidați. Am depistat candidați în localitățile Elizaveta și Sadovoe. La Sadovoe sînt doi candidați la funcția de consilieri, iar la Elizaveta este candidat la funcția de primar și care se regăsește în listă. Mai verificăm repetat toate dosarele. Dacă persoana se stabilește că este în listă, se notifică persoana, se întocmește procesul verbal al ședinței, se invită candidatul, se discută și în temeiul legal i se aduce la cunoștință că persoana este exclusă din cursa electorală. Avem 7 zile la dispoziție pentru verificarea dosarelor”, a declarat Colesnic.

Amintim că noile modificări la Codul Electoral stabilesc criterii clare de admitere a candidaților în cursa electorală.

Acestea se referă la faptul că persoanele care, la data pronunțării hotărîrii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, dețineau calitatea de membru al organului executiv sau care ocupau funcții elective din partea partidului respectiv, nu pot fi alese în cadrul unor scrutine electorale.

9
0
0
1
46

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?