X 
Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4005

Ce spune Vladimir Socor despre reintegrarea Republicii Moldova

10 oct. 2023,, 17:41   Politică
2437 0

Expertul american Vladimir Socor consideră că pentru a realiza reintegrarea pe cale paşnică a Moldovei, autorităţile trebuie să asigure supremaţia legii pe malul drept al Nistrului. Declarațiile au fost făcute de acesta în cadrul unei emisiuni TV.

Pînă acum, Moldova nu este un stat consolidat la nivel instituţional. Supremaţia legii încă n-a fost instituită. Vorbesc despre malul drept, despre Chişinău şi alte locuri din Moldova. Statul de drept trebuie să domnească pe malul drept, trebuie consolidate instituţiile guvernamentale, inclusiv forţele din cadrul sistemului de justiţie. Doar atunci se poate realiza reintegrarea, aşa cum o cer interesele naţionale ale Republicii Moldova”, a spus expertul, transmite Știri.md.

Potrivit expertului, dacă pe malul drept nu va exista supremaţia legii, reintegrarea se va transforma într-o confruntare a diferitelor grupuri de pe ambele maluri.

Acesta susține că reintegrarea va necesita semnarea unor documente, inclusiv cu caracter constituțional, care să clarifice relația dintre maluri.

„Ele pot arăta bine pe hîrtie, dar în practică să fie respectate. În spatele acestei cortine vor exista acorduri nerostite între diferite grupuri de interese. Acest lucru nu se va întîmpla doar dacă pe malul drept va exista un stat de drept, instituţii guvernamentale eficiente şi corecte, care acţionează în interesul naţional”, a spus Socor.


Totodată, acesta afirmă că lucrurile nu trebuie grăbite în această chestiune, căci dacă nu există stat de drept, reintegrarea va însemna haos și destabilizare.

Socor consideră că, pentru consolidarea instituţiilor statului, autorităţile moldoveneşti ar putea avea nevoie de două mandate parlamentare (de opt ani).

5
1
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?