X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4007

Ce prevede Codul Electoral în situația în care alegerile sînt invalidate

26 iun. 2018,, 09:22   Politică
2137 0

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a lăsat în vigoare deciziile anterioare ale primei instanțe, dar și a Curții de Apel Chișinău, prin care au invalidat rezultatele alegerilor anticipate ale Primarului capitalei.

În situația creată, vă propunem să vă reamintiți ce prevede Codul Electoral al RM:

Articolul 148. Alegerile nule

Alegerile sînt declarate nule dacă în cadrul operaţiilor electorale au fost comise încălcări ale prezentului cod care au influenţat rezultatele votării şi atribuirea mandatelor. Hotărîrea cu privire la declararea alegerilor nule se adoptă de către Comisia Electorală Centrală în baza hotărîrilor instanţelor de judecată respective.

Articolul 149. Votarea repetată


(1) Dacă în anumite circumscripţii sau secţii de votare alegerile sînt declarate nevalabile sau nule, Comisia Electorală Centrală dispune efectuarea, în termen de 2 săptămîni, a votării repetate pe baza aceloraşi liste electorale, cu aceleaşi candidaturi şi cu participarea aceloraşi consilii şi birouri electorale.

(2) Concurenţii electorali vinovaţi de încălcări ale prevederilor Codului electoral sînt excluşi din buletinele de vot, în baza unei hotărîri judecătoreşti definitive, iar consiliile şi birourile electorale care au comis asemenea încălcări se înlocuiesc.

(3) Votarea repetată se efectuează în strictă conformitate cu prevederile capitolelor 9 şi 10 şi se consideră valabilă indiferent de numărul alegătorilor care au participat la votare.

Notă: Totodată, legislația electorală prevede că în ultimul an înainte de alegerile primarilor, alegeri nu se mai desfășoară. Alegerile ordinare ale primarului capitalei ar urma să aibă loc la jumătatea anului viitor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?