Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Aplicațiile de comandă a serviciului de taxi ar urma să fie înregistrate în Moldova

12 iul. 2023,, 15:42   Politică
3340 0

Deputații Fracțiunii parlamentare „Partidul Acțiune și Solidaritate” (PAS), Alex Trubca și Marina Morozova, au înregistrat un proiect de lege care vină să aducă mai multă regulă și transparență în activitatea transportului rutier în regim de taxi.

Potrivit deputaților, operatorii platformelor sînt companii care prestează̆ servicii pe teritoriul național, extrag profit, evitînd contribuțiile fiscale la bugetul țării, operațiile financiare fiind de multe ori realizate prin intermediul instituțiilor financiare internaționale, notează Noi.md.

Printre principalele prevederi ale documentului sînt următoarele:

  • Proiectul de lege va obliga deținătorii de platforme şi aplicaţii de comenzi de taxi să fie înregistrate juridic pe teritoriul Republicii Moldova și să pună spre utilizare aceste sisteme doar prin intermediul operatorilor de transport care prestează servicii de transport rutier în regim de taxi. Astfel, aceste platforme vor fi responsabile fiscal pe teritoriul țării. Prețurile vor fi dictate de piață.
  • Doar mașinile care sînt înregistrate în Registrul operatorilor de transport rutier se vor putea conecta la aceste platforme.
  • Deținătorii platformelor vor prezenta trimestrial Agenției Naționale pentru Transport Auto lista vehiculelor și șoferilor care au operat cel puțin o cursă în regim de taxi.
  • Se propune ca șoferii să nu mai fie obligați să dețină fizic certificatul de competențe profesionale și acesta să fie verificat doar digital, așa cum este în cazul permisului de conducere sau certificatului de înmatriculare a unității de transport. De asemenea, se propune și extinderea termenului de valabilitate a acestui certificat, de la 3 la 5 ani.

De asemenea, se prevede și introducerea unor modificări la Codul contravențional, astfel încît eventualele încălcări admise de către platforme sau transportatori să poată fi penalizate.

0
0
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?