Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Anatolii Dirun, despre Congresul din Transnistria: "Nu vor exista mișcări bruște"

28 feb. 06:15   Politică
3487 0

Cel mai probabil, la cel de-al VII-lea Congres al deputaților de toate nivelurile din Transnistria, care va avea loc la Tiraspol pe 28 februarie, nu vor exista mișcări bruște, dar simplul fapt al organizării acestui eveniment poate servi drept o bază și un semnal bun pentru partenerii europeni și americani pentru ca Chișinăul să devină mai flexibil și mai loial în relațiile sale cu Tiraspolul.

O astfel de opinie a exprimat pentru portalul Noi.md politologul și fostul deputat al Consiliului Suprem al autoproclamatei RMN, Anatolii Dirun.

El a menționat că Congresul deputaților de toate nivelurile din Transnistria este un eveniment extraordinar în viața politică internă a regiunii. Congresul precedent a avut loc în 2006 și întotdeauna aceste congrese au adoptat decizii și documente foarte conceptuale pentru Transnistria - de la proclamarea statalității transnistrene pînă la decizia de a organiza un referendum privind aderarea RMN la Federația Rusă.

Politologul a subliniat că noul Congres care urmează să aibă loc, răspunde, în primul rînd, situației cu care se confruntă Tiraspolul din punct de vedere economic.

El a remarcat că Tiraspolul se află acum într-o situație de constrîngere între Chișinău și Kiev și, de fapt, nu mai are instrumente, practic nu mai are nicio manevră, așa cum avea înainte, pentru a exercita vreo influență asupra Chișinăului.

În același timp, rămîne un instrument pe care Tiraspolul l-a folosit cu succes în trecut - politica publică.

"Și în acest sens, agravarea situației, actualizarea problemei și atragerea atenției asupra acestei probleme - aceasta este una dintre sarcinile viitorului Congres", a declarat Anatolii Dirun.

În opinia sa, apariția mai devreme a informației despre posibila adresare a Transnistriei către Rusia pentru recunoașterea și aderarea la Federația Rusă este o combinație bună de informații.

Politologul a atras atenția asupra faptului că în ianuarie 2024, cînd la Tiraspol a avut loc un miting în masă împotriva noilor reguli vamale introduse de Chișinău, cu care au început să se confrunte întreprinderile transnistrene de la 1 ianuarie 2024, la acest eveniment nu a existat nici un steag rusesc.

Cei care sînt implicați în dinamica politică internă a conflictului și cunosc situația din interior știu că simbolurile transnistrene includ două steaguri oficiale: steagul transnistrean - steagul roșu-verde al fostei RSSM, și steagul tricolor - în esență, tricolorul rusesc.
"Și iată că la acest miting la care au participat mii de oameni nu a fost prezent nici unul dintre aceste steaguri. Acesta este primul factor care indică faptul că Tiraspolul este extrem de atent acum în relațiile sale în sfera publică, în ceea ce privește exprimarea poziției sale față de Rusia și față de războiul care are loc în Ucraina", a declarat Anatolii Dirun.

El a atras atenția asupra unui alt aspect important. Astfel, în ultimele două-trei săptămîni, la Tiraspol au venit reprezentanți de rang înalt ai Ucrainei - reprezentantul special și ambasadorul Ucrainei - pentru a se întîlni cu liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, și pentru a discuta despre reluarea activității consulatului itinerant al Ucrainei.

Potrivit analistului politic, în acest context, ar fi o prostie să ne așteptăm ca Tiraspolul să se adreseze Rusiei, în contextul în care abia-abia a început să construiască niște relații echilibrate cu Kievul. Potrivit lui, astfel de negocieri nu pot fi purtate a priori, iar rezultatele lor nu pot fi reflectate sub forma unui comunicat oficial fără acordul ambelor părți, fără a înțelege ce urmăresc acestea.

Anatolii Dirun consideră că, prin urmare, apariția informațiilor despre o posibilă adresare a Transnistriei către Rusia în timpul Congresului se datorează, cel mai probabil, faptului că a fost o coincidență sau cineva s-a străduit foarte mult din punctul de vedere al tehnologiilor informaționale, al cablajului informațional.

El consideră că acest zvon a fost lansat și în contextul împlinirii a doi ani de la începutul operațiunii militare, a acțiunilor militare din Ucraina, iar acum armata ucraineană se confruntă cu anumite dificultăți, a pierdut Avdeevka. De altfel, parțial, o asemenea agitație în jurul acestei știri explică faptul că Uniunea Europeană se află acum în fața unei sarcini conceptuale cu privire la ce fel de strategie să elaboreze pentru a ajuta Ucraina și, în consecință, Republica Moldova, pentru că în această operațiune militară țara noastră este parte integrantă din spatele strategic.

"Ei se gîndesc ce strategie să dezvolte, cum să se comporte și pe ce să pună accent. Și iată că această știre despre posibila anexare a Transnistriei, din punctul meu de vedere, este un factor mobilizator pentru unii legislatori, pentru opinia publică dintr-o serie de țări europene, că Rusia nu va opri această luptă, această activitate și, de fapt, iată - Transnistria, care este pe cale să devină următoarea victimă a regimului lui Putin", a declarat politologul, fostul deputat al Consiliului Suprem al autoproclamatei RMN.
În același timp, el a spus că trebuie să înțelegem clar că, dacă e să vorbim realist, Tiraspolul s-a adresat Moscovei pentru a deveni parte a Federației Ruse încă în 2006, în mod oficial, ca urmare a rezultatelor unui referendum, în care 97% dintre cetățeni s-au pronunțat pentru apartenența la Rusia.

Anatolii Dirun a subliniat că această adresare se află în prezent în Duma de Stat a Rusiei, iar Moscova, fără a întreba Tiraspolul, poate în orice moment să ridice această adresare și s-o pună în aplicare. În același timp, în opinia sa, acest lucru nu se ava întîmpla acum, deoarece astăzi situația regională și contextul pur și simplu nu sînt potrivite acestei situații.

"Prin urmare, nu vor exista mișcări bruște. Dar însuși faptul că acest eveniment a avut loc la Tiraspol poate servi drept bază și un semnal bun pentru partenerii europeni și americani, astfel încît aceștia, la rîndul lor, să desfășoare o activitate corespunzătoare, să devină mediatori în dialogul dintre Tiraspol și Chișinău", a spus politologul.

El consideră că deocamdată singurul aspect pozitiv al acestui eveniment, pe care teoretic Tiraspolul îl poate obține, este de a-și demonstra consolidarea și de a face un apel către UE și SUA, astfel încît Chișinăul să fie mai loial și mai flexibil în relațiile cu Tiraspolul.

Anatolii Dirun consideră că Tiraspolul dă acum de înțeles că astăzi vom desfășura Congresul, iar mîine, dacă ne veți aduce la limită din punct de vedere economic, situația poate scăpa de sub control.

"În principiu, totul se îndreaptă în această direcție. Tiraspolul se concentrează pe agenda economică, pe faptul că scăderea veniturilor la bugetul regional duce la un risc sporit de destabilizare socială, la probleme privind plata salariilor și pensiilor, privind realizarea lucrărilor de dezvoltare a infrastructurii și transportului, serviciilor comunale", a declarat politolog, fost deputat în Consiliul Suprem al autoproclamatei RMN.


El a menționat că orice destabilizare pe malul stîng nu va trece neobservată și, în orice caz, va avea un impact și asupra malului drept al Nistrului. Acest lucru ar trebui să fie important și pentru Chișinău, pentru că țara este mică, iar în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale și al referendumului, un astfel de punct de tensiune permanentă precum Tiraspolul, care, dacă nu se va opri, va continua să lupte pentru drepturile sale și să le apere în spațiul public, poate crea anumite dificultăți Chișinăului - în primul rînd partidului de guvernămînt, președintelui.

"De aceea, după acest eveniment de la Tiraspol, partenerii europeni și americani vor avea asupra ce reflecta, dacă merită să intervină mai activ în acest proces și să găsească anumite puncte comune de contact", a subliniat Anatolii Dirun.

3
2
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?