Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Anatoli Dirun: "În experiența relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol există cazuri pozitive"

25 ian. 10:15   Economie
3041 0

În experiența relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol, în cadrul conflictului, există multe cazuri pozitive.

Despre aceasta a declarat Anatoli Dirun, politolog și fost deputat al Consiliului Suprem al autoproclamatei RMN, în cadrul emisiunii "Без галстуков cu Alexandru Stahurski" de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

El a amintit că, de exemplu, anul trecut, după bombardarea sistemului energetic al Ucrainei, au avut loc cîteva mici pene de curent în Republica Moldova, în special la Chișinău, iar prima reacție a conducerii țării noastre la războiul din Ucraina a fost că Moldova a vrut să renunțe la pocurarea energiei electrice de la MGRES, situată în regiunea transnistreană, dar deținută de compania rusă Inter RAO, pentru a nu avea de-a face cu Rusia care luptă împotriva Ucrainei.

"Dar nu au rezistat mult timp. A durat o lună. Au cumpărat energie electrică din România, care era de 2,5-3 ori mai scumpă. Ucraina ne-a dat ceva, dar povestea s-a terminat cu vizita ambasadorului american la Tiraspol. Autoritățile locale au spus că sînt gata să vîndă energie electrică. Ambasadorul american s-a întors la Chișinău, iar partenerii și colegii moldoveni au spus da!", a declarat Anatoli Dirun.

Potrivit lui, povestea s-a încheiat cu faptul că, în loc să prelungească contractele lunare de energie, acum Chișinăul și Tiraspolul au încheiat un contract pentru un an.


Prin urmare, potrivit analistului politic, poate fi găsită și o ieșire din situația care a înfuriat Tiraspolul privind perceperea taxelor vamale de la agenții economici transnistreni la bugetul Republicii Moldova.

"Practic, într-o săptămînă, această situație poate fi rezolvată. Iată un exemplu concret. Dar vom vedea cum va evolua situația acum", a declarat Anatoli Dirun.

El a atras încă o dată atenția asupra faptului că anul trecut a arătat, după exemplul sectorului energetic, că părțile pot ajunge la soluții reciproc avantajoase.

"Moldova de pe malul drept primește energie electrică ieftină de la regiunea transnistreană, care, la rîndul său, primește gaz și își rezolvă propriile probleme. Plus afluxul de valută care este important pentru Transnistria. Leul moldovenesc este o valută pentru ea. Există un interes și o necesitate reciprocă, care a unit părțile la această etapă. În orice situație conflictuală, inclusiv în problema vamală, este necesar de găsit acest interes reciproc", a declarat politologul.

3
2
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?