X 
Eurovision stiri: 521
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4011

Ambasada R. Moldova în Franța are un sediu nou. Cît a costat imobilul cumpărat

13 apr. 2023,, 16:15   Politică
4214 0

Ambasada R. Moldova în Franța are din 6 februarie 2023 un nou sediu.

Imobilul cumpărat pentru misiunea diplomatică a țării noastre este amplasat pe adresa 19 Rue Henri Rochefort, la Paris, Franța, transmite Ziarul de Gardă.

MAEIE susține că noul sediu al Ambasadei R. Moldova în Franța a costat circa șapte milioane de euro (aproape 140 de milioane de lei), iar necesitatea selectării unui imobil a apărut după ce administratorul imobilului, de la care se închiria spațiu pentru sediului ambasadei, „a solicitat eliberarea încăperile închiriate”.

MAEIE susține că problemele legate de sediul Ambasadei R. Moldova în Franța au început în 2014, atunci cînd asociația de locatari a clădirii unde era amplasat sediul ambasadei a dat în judecată instituția. Motivul ar fi fost „zgomotul și incomoditățile” create de numeroși cetățeni moldoveni care veneau la sediu pentru servicii consulare.

„La începutul anului 2022 Ambasada Republicii Moldova în Franța a informat MAEIE despre situația extrem de complexă în care se afla în legătură cu solicitarea parvenită din partea administratorului imobilului, de la care se închiria spațiu pentru sediului ambasadei, de a elibera pînă pe 31 ianuarie 2022 încăperile închiriate. În urma unor negocieri complexe, s-a reușit de a extinde contractul pînă la 31 mai 2022.


Imperativitatea selectării cît mai urgente a unui imobil era impusă în contextul necesității asigurării continuității activităților ambasadei, inclusiv celor consulare, prestarea cărora nu putea fi sistată avînd în vedere importanța acestora pentru cetățenii noștri. Zilnic, serviciile consulare sunt solicitate în mediu de circa 40-100 de persoane.

Chiriile în or. Paris sînt de minim 18 000 – 25 000 euro + investiții pentru secția consulară + garanții suplimentare, sub forma depozitelor bancare pentru o perioadă mai mare de 6 luni de chirie, închirieri de săli pentru manifestări cu diaspora etc.

Urmare a unei analize economice s-a constatat că procurarea sediului și deținerea unui imobil propriu al statului în unul din cele mai scumpe orașe ale lumii ar avea un impact pozitiv asupra bugetului țării, pe termen mediu, diminuînd considerabil cheltuielile viitoare, răscumpărîndu-se în circa 20 de ani, precum și evitarea achitării chiriilor extrem de costisitoare care pentru moment ar fi de circa 240 000 euro anual ( 20 000 euro lunar).

Mai mult ca atît, achiziția unui imobil separat permite crearea condițiilor corespunzătoare pentru prestarea serviciilor consulare și asigurarea accesului cetățenilor la informația de interes public”, transmite MAEIE.

Ministerul de Externe susține că prețul final pentru procurarea sediului nou al Ambasadei R. Moldova în Franța a constituit 7 125 423,79 euro (echivalentul a 140 796 949,01 de lei), iar resursele financiare au fost alocate în Bugetul de stat pentru anul 2022.

Menționăm că recent, și Consulatul Republicii Moldova la Padova și-a schimbat sediul, reluîndu-și activitatea din 3 aprilie curent.

1
0
0
0
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?