X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

Cîți pensionari vor beneficia de majorarea pînă la 2.000 de lei a pensiei

5 aug. 2021,, 16:17   Societate
4531 0

Viitorul Guvern își propune ca printre priorități să majoreze de la 1 octombrie 2021 pensia minimă, de la 1.188 lei la 2.000 lei, la nivel egal cu minimul de existență, aceasta fiind și una dintre principalele promisiuni electorale ale Partidului Acțiune și Solidaritate.

Potrivit reprezentanților formațiunii, resursele financiare pentru realizarea acestei măsuri vor constitui atît sursele financiare interne cît și cele externe, scrie mold-street.com.

Potrivit unor estimări, la începutul acestui an din cei peste 680.000 de pensionari circa 475.000 primeau pensii sub nivelul de 2.000 lei, iar în Programul Guvernului Gavriliţă se menţionează că 170.000 de oameni au pensie mai mică decît 1.200 de lei.

Estimările făcute anterior de Centrul Expert-Grup arată că o astfel de majorare a pensiei minime ar necesita resurse financiare suplimentare de circa 4,5 miliarde lei anual. Ţinînd cont că e vorba de ultimele trei luni ale anului, apoi un astfel de pas ar necesita peste 1,1 miliarde de lei. E o sumă deloc neglijabilă.

"Oricît de nobilă ar fi intenția, trebuie să se țină cont de realitățile bugetare existente", spun economiştii de la Expert-Grup.


Iar printre realităţi se numără deficitul bugetar de circa patru miliarde de lei, un buget al asigurărilor sociale alimentat preponderent cu resurse din bugetul de stat, dar şi alte promisiuni sociale făcute de Guvern, care la fel vor necesita fonduri bugetare. Prim-ministra desemnată a declarat că bani pentru majorarea din acest an a pensiilor sînt, iar în viitor mizează pe finanțări externe și atragerea investițiilor străine.

„Pentru acest an sînt cu siguranță, pentru anii viitori va trebui să vedem cadrul de resurse. Noi sîntem siguri că credibilitatea acestui guvern, credibilitatea doamnei președinte va permite atragerea investițiilor, va permite finanțarea și din exterior, cu suport direct bugetului sau granturi și va permite într-adevăr finanțarea acestor cheltuieli pentru pensia mărită”, a declarat Natalia Gavriliţa într-un interviu pentru Europa Liberă. Totuşi urmează să vedem cum vor reacţiona partenerii externi la astfel de iniţiative.

Intenţia de a majora pensia minimă pînă la 2.000 de lei a generat deja discuţii referitor la echitatea faptului că cei care au cotizat mai puțin vor beneficia de aceleași majorări ca și cei care au cotizat integral. Preşedintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun a venit cu unele precizări, susţinînd că majorările vor fi diferențiate în funcție de stagiu, făcînd trimitere la ceea ce prevede legea la moment în raport cu pensia minimă.

Va fi nevoie suplimentar de circa jumătate de miliard de lei de la bugetul de stat, doar pînă la finele acestui an.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?