Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Nemulțumiri la Dondușeni: Indexarea pensiilor de 6%, considerată insuficientă

23 apr. 21:15   Societate
3560 0

Unii pensionari din raionul Dondușeni se confruntă cu dificultăți în acoperirea cheltuielilor zilnice, chiar și după recenta indexare a pensiilor cu șase la sută, făcută de guvern la întîi aprilie 2024.

Ei consideră acest procent insuficient pentru a ține pasul cu inflația și creșterea prețurilor la produsele de bază.

„După scumpirile acestea, după prețul la motorină, chiar cînd intri în magazin să cumperi ceva, prețurile sînt peste posibilitățile noastre financiare. Pensia de peste două mii de lei nu-ți ajunge nici pentru pîine pe o lună”, spune Vasile Cernei, pensionar din satul Cernoleuca.

În urma indexării pensiei cu șase la sută, un pensionar care primea o remunerație pentru vechime în muncă de trei mii de lei, va încasa de la 1 aprilie încă 180 de lei în plus pe card, ceea ce echivalează cu valoarea a 18 pîini la un preț de 10 lei fiecare.

„Ne-ar ajunge, dar prețurile sînt prea mari. Deși pensiile au fost mărite puțin, nu ne ajung pentru a acoperi toate cheltuielile. Mai avem de plătit și în alte părți, și sînt și tineri care nu au loc de muncă și trăiesc din pensia mamei”, adaugă Vera Carp, pensionară în satul Rediul Mare.


Maria Iurchina, care a îngrijit bolnavii de tuberculoză, mai bine de 30 de ani, la conacul transformat în spital din satul Rediul Mare, consideră că remunerația statului pentru munca și impozitele plătite de-o viață nu-i acoperă cheltuielile necesare.

„Pentru leacuri măcar îmi ajunge, și să mai mănînc o bucățică de pîine, o banană, o portocală, ca toată lumea. Mi-e dor și mie, dar cînd nu-mi ajunge… Acum am ieșit din spital și am stat 10 zile în carantină. Am plătit să-mi aducă apă, 5 lei găleata”, mărturisește Maria Iurchina.

Ana Rusnac, în vîrstă de 85 de ani și decorată cu medalia „Pentru distincție în muncă”, se confruntă cu aceleași dificultăți. Pe lîngă afecțiunea care i-a afectat aparatul locomotor, se plînge de pensia mică de 2500 de lei, din care o parte considerabilă merge pentru medicamente și îngrijitoare.

„Această indexare nu-mi ajută cu nimic, mai cu seamă că trebuie să plătesc o doamnă să-mi aducă măcar o găleată cu apă și un lemn de foc și nu-mi ajunge. Cheltui mai puțin pe mîncare, iar medicamentele mi le plătesc singură. Nu-mi rămîne nimic”, afirmă Ana Rusnac.

Cu un buget pentru pensii în 2024 de 28 de miliarde de lei, o creștere de 11% față de anul precedent, speranțele sînt mari, dar realitățile economice par să dicteze altceva.

„Nu sînt economist, dar știu că pensia se indexează conform ratei inflației. Vrem noi sau nu, așa se face. Dacă anul trecut rata inflației a fost de 30%, ar fi trebuit să indexeze pensia cu 30%. Ne-au dat doar 15%. Anul acesta, din ce am urmărit la știri, rata inflației a fost de 4,2%, și totuși, sub diferite presiuni, guvernul a indexat cu 6%”, explică Eugen Berliba.

Aproape 680 de mii de persoane au beneficiat de indexarea pensiilor, conform datelor oficiale. Dintre aceștia, aproape 530 de mii sînt pensionari de vîrstă și 98 de mii – pensionari de dizabilitate.

7
1
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?