X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4008

Corneliu Popovici: Salariul în învățămînt rămîne demotivant

11 sep. 2023,, 11:10   Societate
4918 0

Nu de un an și nici de doi, se cunoaște că una din cele mai mari probleme din sistemul nostru educațional este salariul demotivant.

Declarația aparține fostului ministru al Educației, Corneliu Popovici și a fost făcută în cadrul emisiunii „PULS”, de la OrizontTv, transmite Noi.md

"Salariul mediu lunar în sectorul educației este semnificativ mai mic decît cîștigul mediu salarial din întreaga economie a țării. Această discrepanță reprezintă un indicator care arată clar incapacitatea politicienilor dar si a sindicatelor din educație de a transforma învățămîntul într-o prioritate națională. Situația creează un climat demotivant pentru profesori, afectînd atît calitatea educației oferite, cît și capacitatea de a păstra specialiștii în domeniu și de a atrage tinerii talentați în sistemul educațional", consideră Corneliu Popovici.

Totodată, fostul ministru și-a arătat surprinderea că, deși în ultimii an s-au închis zeci de școli, economiile făcute din aceste optimizări nu s-au reflectat în creșterea salariilor cadrelor didactice.

"Este deja o tradiție să începem fiecare an de studii cu un deficit de mii de cadre didactice. În ultimii ani, sub pretextul "optimizării și eficientizării cheltuielilor în educație", s-au închis sute de școli și mai recent, cîteva universități. Întrebarea inevitabilă este: unde au ajuns economiile rezultate din aceste măsuri? Ne îngrijorează ideea că aceste economii s-au reflectat doar în creșterea salariilor ministrului și a funcționarilor din minister. Problema sistemului nostru de educație nu constă doar în lipsa fondurilor. Adevărata problemă a fost și rămîne lipsa unei viziuni clare și a capacității de a gestiona eficient banii publici", a punctat fostul ministru.


Potrivit lui, într-un context în care nu există o viziune coerentă și autoritățile nu reușesc să gestioneze cu eficiență resursele publice, iar perspectivele cu privire la majorarea salariilor personalului din educație sînt incerte, statul se confruntă cu riscul ca sistemul de învățămînt să se prăbușească.

5
1
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?