Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Corneliu Popovici spune că inițiativa de fuzionare al USM și UTM: ”Ea trebuie examinată de CNA”

10 mai. 14:00   Societate
2967 0

Inițiativa de fuzionare al Universității de stat din Republica Moldova și al Univestității Tehnice din Moldova trebiue să fie examinată de CNA.

Declarația aparține fostului Ministrul al Educației, Corneliu Popovici, care susține că în acest caz este pus în joc un patrimoniu de zeci de miliarde de lei.

Fostul ministru spune că din fuzionarea acestor două universități nu vor avea de cîștigat nici tinerii, nici cadrele didactice și nici societate.

”Cine va avea de cîștigat din fuzionarea USM și UTM?

Nici tinerii, nici cadrele didactice și nici societatea. Atunci cine?”, se întreabă Popovici.


Potrivit fostului ministru al educației, USM și UTM sînt cele mai mari universități din Republica Moldova, iar inițiativa de fuzionare a USM și UTM a fost formulată de doi rectori aflați pe ultima sută de metri a mandatului. Mai mult decît atît, potrivit lui Popovici, fuzionarea celor două universități exclude existența universităților mai mici.

”În consecință: va exista o singură universitate publică; tinerii vor fi lipsiți de dreptul de a alege unde să își facă studiile; calitatea studiilor la noua instituție va fi pusă sub semnul întrebării: nu va exista o concurență a programelor de studii; taxele de studii vor fi dictate de o singură instituție.

Dragi prieteni, vă solicit opinia, cine va avea de cîștigat?

Dar pînă atunci, vă spun opinia mea: cred că această inițiativă trebuie examinată de CNA pentru că în joc este pus un patrimoniu de zeci de miliarde de lei.

Întrebarea mea pentru cei doi rectori: De ce nu ați soluționat problemele în timpul aflării în funcție, dar promiteți că le veți rezolva în viitor?”, întreabă Popovici.

Reamintim că rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a anunțat oficial că Universitatea de Stat din Moldova și UTM urmează să se unească sub un singur nume nou.

Potrivit lui Bostan, această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățămîntului superior din Republica Moldova.

Fuzionarea celor două instituții de învățămînt superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate.

13
0
1
4
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?