Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Comunitatea evreiască condamnă declarațiile ce instigă la ură

9 aug. 2018,, 20:23   Societate
3233 1

Comunitatea Evreiască din Republica Moldova condamnă cu vehemență orice tentativă de a utiliza discursurile care instigă la ură ca instrument de luptă politică.

Poziția este exprimată într-o scrisoare deschisă, emisă în contextul apariției tot mai frecvente în mass-media și pe rețelele de socializare a comentariilor cu conținut antisemit și xenofob și a discursurilor care instigă la ură, transmite IPN.

Comunitatea Evreiască menționează că libertatea de exprimare, libertatea luptei politice și a criticii oponenților politici constituie o parte indispensabilă a oricărei societăți democratice. Aceste drepturi sînt protejate de legislația Republicii Moldova și cea internațională. Însă această protecție nu se extinde asupra declarațiilor ce instigă la ură. Libertatea de exprimare nu este un drept absolut și poate fi limitată pentru a nu încălca drepturile omului.

Comunitatea Evreiască precizează că responsabilitatea specială în contextul neadmiterii răspîndirii unor discursuri care instigă la ură le aparține persoanelor publice – politicieni, activiști sociali, jurnaliști – a căror opinie prezintă importanță și este răspîndită de mijloacele de informare în masă și rețelele de socializare.

„În opinia noastră, orice declarații și comentarii care accentuează, în lipsa unui context clar și justificat, apartenența la comunitatea evreiască a unei sau altei persoane publice, creează în societate o atmosferă ostilă, distructivă, ofensatoare și jignitoare, rezultatul fiind umilirea demnității umane. Cu regret reamintim că în istoria țării noastre persistența unei asemenea atmosfere nu o dată a dus inclusiv la violențe fizice față de membrii comunității. Lecțiile sîngeroase ale secolului XX nu pot și nu trebuie uitate”, se spune în scrisoare.

Comunitatea Evreiască îi îndeamnă pe toți cei care formează opinia publică în Republica Moldova să critice faptele, dar nu etnia sau naționalitatea, să critice ideile, dar nu religia, programele politice, dar nu limba în care se vorbește despre acestea.

În scrisoare se mai spune că orice abatere de la aceste principii, precum și încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului trebuie să se confrunte cu respingerea în societate, să fie criticată la cel mai înalt nivel al conducerii statului și să fie pedepsită, în conformitate cu legislația națională.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?