Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

În Moldova este cinstită memoria victimelor Holocaustului

16 sep. 2023,, 06:30   Societate
3339 0

În Moldova este cinstită memoria victimelor Holocaustului, și în diferite localități ale țării apar periodic noi monumente pentru a aduce un omagiu memoriei victimelor acestei tragedii inumane.

Unul dintre ultimele astfel de monumente, Memorialul Victimelor Holocaustului, a fost inaugurat cu aproape un an în urmă - pe 29 septembrie 2022 în pădurea Cosăuți, situată în raionul Soroca.

La ceremonia de inaugurare a monumentului au participat atunci membri ai Comunităților Evreiești din Moldova, reprezentanți ai administrației publice și ai comunității internaționale, delegații străine.

Printre invitații evenimentului s-au numărat Svetlana Păunescu, vicepreședinte al raionului Soroca, Alexandr Bilinkis, președinte al Comunității Evreiești din Moldova, Iuri Kanner, președinte al Congresului Evreiesc rus și vicepreședinte al Congresului Evreiesc Mondial, academicianul Grigori Roitberg - membru al Biroului Prezidiului Congresului Evreiesc rus, inițiatorul și sponsorul principal al reconstrucției memorialului, ambasadori, reprezentanți ai misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale, precum și membri ai comunităților evreiești și rome.

"În spatele meu, în gropi comune sunt îngropate trupurile a peste 6.000 de persoane. O parte dintre numele care au fost găsite în arhivele istorice, sînt gravate pe sculpturile din piatră. Dar acest lucru nu-i va aduce înapoi pe cei morți. Nu va diminua durerea pierderii acelora dintre voi ale căror rude și prieteni au căzut victime ale acestei tragedii inumane — Holocaustul. Nu este nimic mai greu decît aerul în care plutește frica de moarte, durerea, amărăciunea pierderii. Vreau ca acest lucru să nu se mai întîmple niciodată. Vreau să trăim în pace și să ne amintim. Să ne amintim ca să trăim. Să ridicăm memoriale pentru a ne aminti", s-a adresat publicului Alexandr Bilinkis.


Potrivit lui, Memorialul din pădurea de la Cosăuți a devenit al patrulea din seria de monumente inaugurate de Comunitatea Evreiască din Moldova în ultimii ani.

"De 30 de ani, tema comemorării cictimelor Holocaustului și păstrarea patrimoniului, educarea societății și combaterea antisemitismului face parte din agenda noastră de lucru", a subliniat președintele Comunității Evreiești din Moldova, Alexandr Bilinkis.

Președintele Congresului Evreiesc Rus, Iurii Kanner, a spus că restaurarea monumentelor este deosebit de importantă: "Aici putem aduce un omagiu tuturor celor care au decedat, care nu au lăsat urmași. Cred că împlinind poruncile evreiești, îndeplinind tikkun alam și procedînd astfel, facem această lume mai bună".

Potrivit lui Grigorii Roitberg, toți cei care trec prin sine tragedia poporului evreiesc au un sentiment de vinovăție. "Șase milioane de evrei uciși în Europa sînt laureați ai Premiului Nobel, cei mai buni medici, cei mai buni ingineri, artizani, pur și simplu oameni care au trăit. Ei nu mai există. Și cînd spun astăzi că este timpul să uităm, uneori mă gîndesc: "De asta au nevoie cei morți?" Nu, de asta avem nevoie noi, cei vii!". Grigorii Roitberg a exprimat recunoștință Comunității Evreiești din Republica Moldova și Congresului Evreiesc |Rus pentru ajutorul acordat în implementarea proiectului.

Rugăciunea de pomenire a citit-o rabinul Daniel Muntean împreună cu toți cei prezenți.

Ceremonia de inaugurare s-a încheiat cu depunerea de flori în memoria celor căzuți în pădurea de la Cosăuți.

7
0
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?