Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Granturi cu destinație în general nobilă, dar neclară

14 dec. 2016,, 17:40   Economie
2460 0

Гранты со значимыми, но не конкретными целями
Foto: thejournal.ie

Guvernul a adoptat inițierea negocierilor și aprobarea semnării a două acorduri de grant dintre Republica Moldova și UE: privind facilitarea pentru cooperare tehnică pentru implementarea proiectelor, în sumă 4,85 mil. euro și suport pentru societatea civilă, în sumă de 7,9 mil. euro.


Grantul privind facilitarea pentru cooperare tehnică pentru implementarea proiectelor, în sumă 4,85 mil. euro, va fi compus din două părți – 1,85 mil. euro pentru implementarea proiectelor TWINNING și 3 mil. еuro pentru achiziții de bunuri și servicii pe unele domenii prioritare. Se menționează că grantul respectiv este inițiat de Comisia Europeană, iar banii respectivi vor fi utilizați la necesitățile unor reforme cheie prioritare pentru asigurarea democrației, statului de drept, a drepturilor omului și libertăților fundamentale, a bunei guvernări și dezvoltării economiei de piață.

Se mai afirmă că pentru utilizarea sumelor respective nu va fi necesar de format vreo structură gestionară. Se presupune că grantul va fi utilizat pe parcursul a 72 de luni din momentul semnării. Un alt grant, în sumă de 7,9 mil. euro, destinat suportului pentru societatea civilă, va fi compus din 7 mil. euro pentru finanțarea cererilor de ofertă din partea societății civile și 0,9 mil. euro pentru achiziții de bunuri și servicii. Se menționează că obiectivul principal al grantului este pentru dezvoltarea capacităților societății civile, inclusiv prin participarea activă la implementarea Acordului RM-UE, cu scopul de a dezvolta transparența decizională, responsabilitatea politică și financiară internă.

În contextul granturilor negociate și primate de către Moldova, este important de menționat că actualmente nu există un mecanism intern de control în utilizarea acestor finanțe. Nici Curtea de Conturi nu are dreptul să verifice eficiența utilizării granturilor.

Deci, în condițiile în care textele acordurilor de granturi rămîn necunoscute și nu este clar pentru ce concret sînt destinate asemenea surse financiare, iar un mecanism de control în utilizare lipsește, practic există un element de corupție necontrolat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?