Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Obama a cheltuit peste 85 de milioane de dolari cu vacanțele

7 dec. 2016,, 16:30   Externe
1953 0
Obama a cheltuit peste 85 de milioane de dolari cu vacanțele
Foto: ria.ru

Prima familie a Americii a cheltuit pînă acum peste 10 milioane de dolari anual pe călătorii și vacanțe, iar nota de plată a crescut la mai mult de 85 de milioane de dolari în cei opt ani de mandat ai lui Barack Obama la Casa Albă, susține grupul de monitorizare judiciară „Judicial Watch”, citat de publicația „Washington Examiner”.


Grupul monitorizează de ani de zile călătoriile președinților americani.

„Judicial Watch” a intrat în posesia unor facturi care dezvăluie că tradiționala vacanță de Crăciun a familiei Obama în Hawaii costă aproape cinci milioane de dolari, scrie „Washington Examiner”. Cheltuielile acoperă măsurile de securitate, zborurile și cazarea pentru personal și pentru agenții Serviciului Secret al SUA, corpul de elită care îl protejează pe președinte. Nota de plată nu include însă poziționarea în avans a navelor și avioanelor de luptă în zona în care se află șeful Casei Albe și nici costurile serviciilor de comunicații. „Judicial Watch” a anunțat aceste sume la începutul săptămînii, după ce a aflat chiar de la Serviciul Secret al SUA că deplasarea agenților săi pentru vacanța de Crăciun din 20015, a familiei Obama, în Hawaii, i-a costat pe contribuabilii americani peste 1,2 milioane de dolari. Această factură ridică la cel puțin 4,8 milioane de dolari costul total al concediului prezidențial. În 2015, familia Obama și-a petrecut cea de-a opta vacanță în Hawaii, iar anul acesta urmează o nouă escapadă de Crăciun, cu aceeași destinație.

Agenții secreți sînt costisitori

Potrivit datelor obținute din partea Serviciului Secret al SUA, cheltuielile exacte legate de deplasarea agenților săi provin din costurile alocate cazărilor (1.000.458,63 dolari), închirierii de mașini (165.893,88 dolari) și călătoriilor prin intermediul avioanelor sau trenurilor (67.964,16 dolari). Cu toate că, în mod oficial, vacanța a durat de la 18 decembrie 2015, la 3 ianuarie 2016, numeroși agenți speciali au fost deplasați în zonă cu două zile mai devreme, pentru un cost suplimentar de 245.993,12 dolari. În ultima vreme, popularitatea lui Barack Obama crescuse simțitor, atît în rîndul electoratului democrat, cît și în cel al republicanilor.

Rata de aprobare a președintelui Barack Obama în rîndul contribuabililor americani a depășit 50 de procente în ultimele luni ale mandatului său, chiar dacă șeful Casei Albe se află la sfîrșit de mandat, arată un sondaj realizat în octombrie de CNN. Rezultatul este pus pe seama lipsei de popularitate a celor doi foști candidați la președinție, Donald Trump și Hillary Clinton.

Autoritățile din New York vor solicita fonduri federale în valoarea de 35 milioane de dolari drept despăgubire pentru cheltuielile făcute pentru a asigura securitatea președintelui ales al SUA, Donald Trump, după victoria de la prezidențiale, a declarat primarul metropolei americane, Bill de Blasio. De cînd republicanul a cîștigat alegerile, forțele de ordine au instalat un dispozitiv de securitate excepțional în zona clădirii Trump Tower, reședința lui din New York.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?