Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

Experţi: Societatea va avea de cîştigat în urma luptei cu fumatul

5 dec. 2016,, 16:30   Societate
2976 2
Эксперты: Общество выиграет в результате борьбы с курением
Foto: e-sanatate.md

Experţii consideră că societatea va avea de cîştigat în urma luptei cu fumatul, iar Legea antitutun, adoptată de Parlament, trebuie aplicată mai intens.


Opiniile au fost exprimate luni, în cadrul conferinţei "Dialogul de politici în domeniul controlului tutunului".

Directorul Reţelei Europene pentru Prevenirea Fumatului (ENSP), Cornel Radu-Loghin, consideră că transferurile efectuate de companiile de tutun în buget nu sînt chiar atît de semnificative după cum încearcă să prezinte acest lucru oponenţii Legii antitutun. Doar o mică parte dintre venituri ajunge în buget, însă şi aceea este cheltuită pentru înlăturarea consecinţelor fumatului.

El este convins că argumentele lobby-ştilor de tutun despre dreptul fumătorului la alegere sînt "o minciună", deoarece fumătorii sînt dependenţi de tutun şi nu pot decide liber dacă trebuie să fumeze sau nu.

Reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Natalia Toropova, a spus că aplicarea pe cutiile cu ţigări a imaginii cu consecinţele fumatului reprezintă o metodă eficientă de luptă cu fumatul.

Cu cît mai multe imagini şocante vor fi pe ambalaj, cu atît mai mari sînt şansele că tinerii nu vor începe să fumeze", consideră ea.

Amendamentele la Legea privind controlul tutunului au intrat în vigoare pe 31 mai. Legea prevede interzicerea totală a fumatului în transportul public, inclusiv în taxiuri, la staţii, în locurile de agrement, pe terenurile de joacă şi pe stadioane. Pentru încălcarea legii persoanele fizice riscă o amenzi de pînă la 1400 de lei, iar persoanele juridice achită pînă la 10 mii de lei.

Amendamentele la Lege au fost criticate de proprietarii întreprinderilor de alimentaţie publică şi localuri de noapte. Potrivit lor, numărul vizitatorilor s-a redus brusc odată cu intrarea în vigoare a modificărilor. De asemenea, au început să apară tot mai des situaţii de conflict cu clienţii, iar acest lucru duce la reducerea numărului de vizitatori.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?