X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Ce în opinia lui Candu este mai important decît interesele economice

5 dec. 2016,, 16:11   Societate
3076 3
Что важнее экономических интересов, по мнению Канду
Foto: evzmd.md

Combaterea fumatului şi sănătatea cetăţenilor sînt mai importante decît interesele economice, în pofida faptului că fiecare lege trebuie să ţină cont de toate opiniile.


O declarație în acest sens a făcut preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, luni, în cadrul conferinţei "Dialogul de politici în domeniul controlului tutunului".

El a amintit că elaborarea amendamentelor la Legea privind controlul tutunului era privită cu scepticism şi chiar cu cîţiva ani în urmă era greu să crezi că această idee va avea succes. Potrivit lui, "Moldova este o ţară care a avansat în lupta cu fumatul".

"La elaborarea şi adoptarea acestei legi au contribuit foarte mulţi colegi de-ai mei. Cu toţii ne-am confruntat, la direct şi la figurat, cu o rezistenţă foarte puternică. Parlamentul trebuie să ţină cont de toate interesele, inclusiv de cele economice. Dar sănătatea oamenilor este cea mai importantă", a subliniat Candu.

Vicepremierul pentru sănătate şi probleme sociale, Gheorghe Brega, a menţionat că peste 60% dintre decesurile înregistrate în rîndul populaţiei active şi legate de consumul de tutun se atestă la bărbaţi. Cheltuielile anuale pentru tratarea bolilor provocate de fumat constituie peste un miliard de lei.

"Reprezentanţii industriei tutunului sînt nemulţumiţi de noua lege şi cer limitarea acesteia. Evident că sînt interese comerciale, profituri. Dar noi nu vom tolera abuzul organizat din partea industriei tutunului şi a altor actori implicaţi", a spus Brega.

Preşedinta Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie, Oxana Domenti, a remarcat că în prezent în Moldova fumează aproximativ 25% din populaţia adultă a ţării.

"Ţara noastră se află pe locul patru în Europa după numărul bărbaţilor fumători - 44% dintre bărbaţi sunt fumători. O îngrijorare aparte o prezintă fumatul în rîndul tinerilor. Diferenţa de gen printre tinerii fumători este mai puţin expresivă. Potrivit studiilor, unul din şase oameni este supus fumatului pasiv acasă, iar unul din patru – la locul de muncă. Legea antitutun are drept scop corectarea acestei situaţii. Şi Legea a început să funcţioneze, să dea primele rezultate", a menţionat Domenti.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?