X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

PCRM și PSRM cer audieri privind deschiderea biroului NATO (VIDEO)

2 dec. 2016,, 10:58   Politică
4065 11

Foto: unimedia.info

Deputații socialiști și cei comuniști vor să știe ce împuterniciri a avut premierul Pavel Filip pentru a semna Acordul privind înființarea unui birou de legătură al NATO la Chișinău, comunică NOI.md.


Subiectul a stîrnit controverse astăzi, la ședința plenară a Legislativului, după ce cele două formațiuni au cerut audierea prim-ministrului la acest subiect.

„Pe 31 martie, Parlamentul a aprobat Declarația privind inviolabilitatea suveranității și neutralității permanente a țării. Acest acord este o încălcare gravă a normelor constituționale și a hotărîrii Parlamentului. Vrem să vedem ce a stat la baza acestei decizii. De ce nu a fost consultat Parlamentul? Noi nu avem nevoie de așa ceva, nu avem niciun fel de interese geopolitice”, a explicat deputatul PSRM Vlad Batrîncea.

Și liderul PCRM, Vladimir Voronin, a amintit că la începutul anului 2015 fracțiunea comunistă a înaintat un proiect de lege cu privire la neutralitatea permanentă a Republicii Moldova, proiect ce a fost ignorat de autorități.

„Pînă acum acest proiect se tăvălește nu știu unde în arhivele Parlamentului. Insistăm să ascultăm informația premierului referitoare la împuternicirile pe care le-a avut. Acordul contravine statutului de neutralitate”, a spus Voronin.
La rîndul său, deputatul neafiliat Valeriu Ghilețchi a precizat că semnarea acestui acord cu NATO a fost avizată de Comisia parlamentară politică externă. „Acest parteneriat cu NATO pentru pace s-a desfășurat în Moldova ani de zile, inclusiv în perioada guvernării comuniste”, a explicat Ghilețchi.

În cele din urmă, inițiativa organizării unor audieri parlamentare a fost însă respinsă, întrucît deputații vor avea posibilitatea să adreseze întrebări în momentul ratificării Acordului de către Legislativ, a precizat Andrian Candu.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?