X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Estonia, gata să susțină satele din sudul Moldovei

5 noi. 2016,, 14:00   Economie
6738 6

Foto: stirilocale.md

Regiunea de Dezvoltare Sud a Republicii Moldova ar putea să-și dezvolte mai dinamic satele și orașele sale dacă va dori să coopereze și să urmeze exemplul Estoniei.


Această idee a fost înaintată de fostul ambasador al Moldovei în Estonia, Victor Guzun, și de fostul Ministru al Dezvoltării Regionale din Estonia, actualmente membru al Parlamentului Estonian, Siim Kiisler, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanții APL din raionul Cimișlia, notează Noi.md.

În debutul discuțiilor din cadrul mesei rotunde care a avut loc la Consiliul Raional Cimișlia, Victor Guzun a specificat că, în prezent, Estonia trece printr-o nouă reformă teritorial-administrativă, care implică descentralizarea bugetelor locale și dezvoltarea localităților rurale. În particular, oficialul a ținut să menționeze că este vorba de reducerea numărului de municipalități de nivelul I pentru a putea optimiza structura cheltuielilor și dezvoltarea tuturor regiunilor țării.

Despre avantajele reducerii municipalităților în țara sa le-a vorbit locuitorilor din Cimișlia și Siim Kiisler, membru al Parlamentului Estonian. „O parte din oameni au migrat în capitală din sudul țării pentru că acolo este mai dezvoltată zona și sunt mai multe locuri de muncă. Recomandăm și Republicii Moldova să dezvolte localitățile rurale pentru a crea centre de dezvoltare și atractivitatea economică a țării. E necesar să găsim care este sursa și potențialul de dezvoltare pentru fiecare localitate în parte, doar așa ne vom putea dezvolta rapid și durabil”, a explicat parlamentarul estonian.

Conform proiectului LEADER, se preconizează de a fi formate, după modelul estonian, două Grupuri de Acțiune Locală în țara noastră, cu statut de proiecte-pilot, pentru care partenerii din Estonia vor elabora documente strategice de dezvoltare locală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?