X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Businessmeni din Moldova, Ucraina și România, la un forum de afaceri

3 noi. 2016,, 15:50   Business
3285 4

Бизнес-форум собрал деловых людей Молдовы, Украины и Румынии
Foto: chamber.md

Oamenii de afaceri din Moldova, Ucraina şi România îşi vor intensifica cooperarea reciproc avantajoasă în diferite domenii.


Asupra acestui fapt au convenit participanţii la Forumul de afaceri trilateral "Moldova-România-Ucraina: Colaborare interregională şi transfrontalieră. Starea actuală, tendinţe şi perspective", care s-a desfăşurat la Cernăuţi.

Potrivit Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI), la eveniment a participat o delegaţie a oameni de afaceri din Moldova, condusă de preşedintele CCI, Sergiu Harea. Forumul a întrunit reprezentanţi ai 100 de companii din cele trei ţări vecine.

Pe parcursul a două zile, participanţii au discutat noile posibilităţi de afaceri, crearea şi funcţionarea parcurilor industriale, dezvoltarea complexului agroindustrial şi a comerţului frontalier, au stabilit contacte directe de colaborare cu potenţialii parteneri.

În cadrul sesiunii plenare, Sergiu Harea a subliniat importanţa majoră a instituţiilor camerale în procesul de colaborare interregională şi transfrontalieră, specificînd că, la iniţiativa filialei Cahul a CCI, a fost creată Asociaţia Camerelor din Euroregiunea "Dunărea de Jos".

Potrivit vicepreşedintelui CCI, Mihai Bîlba, "Republica Moldova are nevoie de investitori strategici din Ucraina şi România, fiindcă aceştia pot contribui substanţial la dezvoltarea mediului de afaceri şi la orientarea ţării pe o traiectorie europeană, dat fiind faptul că unul dintre obiectivele principale ale CCI a R. Moldova este identificarea potenţialilor investitori".

Organizaţia de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), care a participat în calitate de partener la forum, a încurajat oamenii de afaceri români şi ucraineni să investească în sectoarele prioritare pentru Republica Moldova (automotive, TIC, industria uşoară şi agricultură), stabilite în Strategia naţională de atragere a investiţiilor şi promovare a exporturilor pentru perioada 2016-2020.

Sesiunea plenară a Forumului s-a încheiat prin semnarea Acordului de colaborare bilaterală în domeniul ştiinţifico-tehnic între "IF Porumbeni" (Republica Moldova) şi "Staţia de Stat Experimentală Agricolă" din Bucovina (Ucraina).


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?