Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Detalii despre reținerea lui Pîntea

11 oct. 2016,, 17:22   Societate
3721 0

Foto: inprofunzime.md

Fostul prim-procuror general adjunct Andrei Pîntea a fost reținut în dimineața zilei de astăzi, după ce procurorii au constatat că acesta și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu, informează NOI.md.


Potrivit unui comunicat de presă din partea Procuraturii Anticorupție, temeiul reținerii lui Andrei Pîntea îl constituie probele acumulate în acest caz, și anume declarațiile mai multor martori, în baza cărora rezultă primirea indicațiilor privind transferul procedurii penale în privința lui Caramalac. Mai mult, în casa reținutului, în urma perchezițiilor, au fost găsite mai multe documente referitoare la cazul Caramalac.

Un alt argument în reținerea lui Pîntea este faptul că urmărirea penală a fost pornită in personam. Conform actului de acuzare, pe 6 și 7 martie 2013, Pîntea a dispus, neîntemeiat și nemotivat, reluarea urmăririi penale în privința lui Caramalac Grigore cu retragerea cauzelor penale de la DGUP al MAI, Secția pentru cauze excepționale a Procuraturii Generale și au fost transmise altei subdiviziuni ale Procuraturii Generale pentru a se continua urmărirea penală.

Mai mult, la 14 decembrie 2010, Pîntea a respins cererea avocatului, înaintată în interesele lui Caramalac privind inițierea transferului urmăririi. Totodată, cauza penală a fost transferată în circumstanțele în care exista decizia din 29 martie 2011 a Curții Supreme de Justiție prin care a fost respinsă o nouă cerere a avocatului, privind obligarea Procuraturii Generale de a iniția procedura de declinare a competenței pentru efectuarea urmăririi penale în privința acestuia către Procuratura Generală a Federației Ruse.

Ulterior, cauza penală a fost casată, după ce a fost transferată în Federația Rusă. Departamentul principal de anchetă al acestui stat a constatat că autoritățile competente din Republica Moldova au efectuat transferul urmăririi penale în privința lui Caramalac contrar articolului cu privire la asistența juridică și rapoartelor juridice în materie civilă, familială și penală al Convenției de la Minsk. Și anume materialele cauzei penale nu au fost autentificate de o persoană oficială, nu s-a aplicat ștampila oficială a Procuraturii Generale și au fost cusute parțial, fapt ce trezește dubii asupra valabilității actelor examinate.


Pîntea se află în arest preventiv pentru 72 de ore, fiind plasat în izolatorul CNA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?