X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Urban Ahlin: Moldova poate prospera

10 oct. 2016,, 11:00   Politică
3351 14
Урбан Алин: Молдова может процветать
Foto: canal3.md

Republica Moldova poate prospera și are potențial de dezvoltare, iar Suedia va continua să sprijine republica în parcursul ei european, încurajînd continuarea implementării reformelor din agenda europeană pentru ridicarea nivelului de viaţă al cetăţenilor moldoveni.


Declarația a fost făcută de către președintele Parlamentului Suediei, Urban Ahlin, la întrevederea cu spicherul moldovean, Andrian Candu, comunică NOI.md.

Urban Ahlin a spus că pentru el este o plăcere să revină în Moldova și să vadă progresele pe care le face țara în procesul de modernizare. El a menţionat că Suedia este un important donator pentru Moldova și nu pentru că ea este o țară bogată, ci pentru că autorităţile ei cred că țările ca Moldova pot prospera și au potențial de dezvoltare.

Andrian Candu a exprimat mulțumiri autorităților sudeze pentru sprijinul financiar și asistența tehnică oferită Moldovei de-a lungul anilor.

El a specificat că Suedia este un partener important în promovarea şi implementarea obiectivelor de integrare europeană a Moldovei și unul dintre principalii donatori ai țării noastre, care ne acordă asistenţă şi implementează proiecte în cele mai diverse domenii.

„Suedia este pentru noi și un model foarte bun de dezvoltare, la nivel de toleranţă politică, dezvoltare economică, inovaţie, energie regenerabilă, cu programe sociale bune destinate populaţiei”, a precizat spicherul moldovean.

În cadrul discuțiilor, el s-a referit la prioritățile stabilite pentru sesiunea de toamnă a Parlamentului, inclusiv semnarea unui nou program de țară cu FMI și reluarea finanțărilor externe pentru Moldova, consolidarea sectorului energetic al țării prin interconectarea la rețelele europene de gaze și electricitate, transparența sectorului financiar-bancar, crearea unor condiții mai atractive pentru mediul de afaceri și cel investițional.

Andrian Candu a menționat că Parlamentul și Guvernul monitorizează implementarea angajamentelor asumate faţă de partenerii externi, care se conțin în Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare, iar în prezent este în proces de elaborare a unui plan de acțiuni pentru implementarea Acordului de asociere pentru următorii ani.

Oficialii au făcut un schimb de opinii despre situația politică din Moldova, evoluțiile dialogului cu UTA Găgăuzia și regiunea transnistreană, recuperarea încrederii cetățenilor de către autorități și implicarea mai activă a societății civile în procesul decizional, inclusiv la nivel parlamentar.

„Moldova are nevoie de mai puține mesaje cu tentă geopolitică și discuții despre identitate, dar de mai multe acțiuni și proiecte concrete pentru dezvoltarea economică a țării. Prin astfel de proiecte, sperăm să recuperăm o parte din încrederea cetățenilor, pierdută ca rezultat al fraudei bancare, care, la rîndul său, trebuie investigată pe deplin și curățat definitiv sistemul financiar-bancar, astfel încît oamenii să simtă cu adevărat că lucrurile în țară se schimbă. Trebuie să consolidăm societatea în jurul unor proiecte naționale, menite să dezvolte Moldova”, a spus spicherul.

La rîndul său, Urban Ahlin a reiterat susținerea Suediei pentru modernizarea Moldovei, precizînd că Suedia va continua să sprijine țara noastră în creșterea nivelului de trai pentru cetățenii moldoveni.

Spicherul Parlamentului Suediei a spus că guvernul ţării sale, împreună cu guvernul polonez, a iniţiat Parteneriatul Estic pentru a contribui la dezvoltarea țărilor din regiune, pentru a îmbunătăţi standardele de viaţă și pentru ca aceste ţări să fie pregătite de a colabora cu UE, să-și poată consolida instituţiile de drept, pentru a putea deveni mai puternice.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?