Eurovision stiri: 513
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Cele mai generoase partide la împărțirea cadourilor (VIDEO)

6 oct. 2016,, 11:20   Politică
3511 2

Foto: promolex.md

În această campanie electorală alegătorii moldoveni au fost ademeniți cu premii bănești, televizoare, prosoape și produse alimentare de către candidați.


Constatările aparțin experților de la „Promo-LEX”, care au prezentat astăzi cel de-al treilea raport de monitorizare a alegerilor prezidențiale, pentru perioada 14 septembrie – 6 octombrie, informează NOI.md.

Potrivit raportului, cei mai generoși la capitolul repartizării cadourilor electorale au fost candidații PD, Marian Lupu – 5 cazuri, și PSRM, Igor Dodon – 5 cazuri. Premiile bănești, dar și ajutoarele materiale au fost oferite alegătorilor în cadrul diferitor competiții sportive, cu ocazia hramurilor localităților sau în contextul întrunirilor electorale. Expertul Pavel Postică a remarcat că, din cauza unei lacune legislative, în această campanie este imposibilă sancționarea concurenților pentru coruperea alegătorilor.

Un alt aspect îngrijorător, spun experții, ține de utilizarea resurselor administrative în campanie. Lideri la acest capitol sînt tot democrații și socialiștii, arată datele raportului. „Am constatat cel puțin 20 de cazuri de utilizare a resurselor administrative – lucru interzis prin lege. E vorba de candidații Marian Lupu – 13 cazuri, Igor Dodon – 3 cazuri, Dumitru Ciubașenko – două cazuri, Ina Popenco și Vasile Tarlev – cîte un caz. Resursele administrative au fost utilizate la colectarea semnăturilor, lansarea în campanie etc.”, a menționat Pavel Postică.

Raportul mai arată că cele mai mari cheltuieli ale concurenților electorali au fost destinate publicității electorale, urmate de cheltuielile de transport și cele pentru materiale promoționale. Plafonul mijloacelor bănești pentru campania actuală este de 65,8 milioane de lei, unul extrem de permisiv în opinia experților.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?