X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Transparența decizională în procesul legislativ rămîne a fi un aspect critic - Promo-LEX

15 apr. 16:15   Politică
1619 1

În cadrul ședințelor plenare din 11 - 12 aprilie 2024, Parlamentul Republicii Moldova și-a exercitat în mod eficient funcția de control parlamentar prin audierea rapoartelor de activitate a trei autorități-cheie: Centrul Național Anticorupție, Consiliul Audiovizualului și Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal susține Promo-Lex

De menționat că acestea, alături de alte trei autorități publice urmau să fie audiate pe parcursul lunii martie. Audierile sînt parte a unui proces riguros de monitorizare și evaluare a activității acestor instituții, cu scopul de a asigura transparența și responsabilitatea în funcționarea lor.

Cu toate acestea, constatăm că transparența decizională în procesul legislativ rămîne a fi un aspect critic. Potrivit experților Promo-LEX, peste 31% din proiectele votate în aceste ședințe au fost afectate de lipsa transparenței decizionale. Acest lucru s-a reflectat în mai multe moduri:

Nepublicarea actelor aferente proiectelor și nerespectarea termenului prevăzut pentru prezentarea recomandărilor părților interesate au fost printre principalele probleme. În cazul a cinci proiecte de lege, nu au fost publicate actele aferente și nu s-au respectat termenele prevăzute pentru consultări și feedback din partea părților interesate. Mai mult, unele proiecte au fost examinate într-un timp neadecvat, cu consecințe asupra transparenței și participării publicului în procesul legislativ.

Potrivit analiștilor Promo-LEX, un alt aspect important care a afectat transparența a fost rulajul modificărilor ordinii de zi. Aproximativ 94% din ordinea de zi a fost modificată, ceea ce a avut un impact semnificativ asupra procesului decizional și a înțelegerii de către deputați a proiectelor examinate și votate. Este esențial să subliniem că aceste deficiențe în transparența decizională pot afecta încrederea publicului în instituțiile democratice și pot submina integritatea procesului legislativ.


Cu toate acestea, Parlamentul trebuie să îmbunătățească transparența și participarea publicului în procesul decizional. Considerăm că prin identificarea și remedierea acestor probleme, se va consolida statul de drept și se va asigura o guvernare mai responsabilă și mai eficientă.

3
2
2
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?